EU i Srbija potpisali paket IPA 2017 od preko 97 miliona evra

17. decembar 2018. | Brisel

EU i Srbija potpisali paket IPA 2017 od preko 97 miliona evra

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han potpisali su u Briselu deo Instrumenta pretpristupne pomoći za 2017. godinu u iznosu od preko 97 miliona evra.

Novac će biti iskorišćen u oblasti energetike i zaštite živote sredine, kao i za učešće u EU programima (Cosme, Horizont 2020, Erazmus+), poručili su Joksimović i Han.

Ministar Joksimović je prilikom potpisivanja dela IPA za 2017 naglasila da će tih 97 miliona evra biti  namenjeni za važne razvojne projekte i održivi razvoj Srbije.
„Najznačajniji deo ovog paketa od 49,6 miliona evra je namenjeno za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. To je jedan od najznačajnih projekata koji bi trebalo da podrži energetsku diverzifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdevanju i jačanje gasne infrastrukture. To je od izuzetnog značaja za građane Srbije“, poručila je ministar Joksimović.

Drugi deo sredstava od preko 28 miliona evra odnosi se na projekte u oblasti životne sredine i biće usmeren za upravljanje otpadnim vodama u Brusu i Blacu, za sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, kao i na brojne projekte iz oblasti životne sredine (separacije otpada) za 19 opština u Srbiji.
„To su izuzetno važne stvari koje građanima na lokalu predočavaju šta znači proces evropskih integracija i zašto je on najbolja podrška našem razvojnom procesu“, kaže Joksimović.

Ministar Joksimović je naglasila da i pored pažnje koje poslednjih dana dobijaju političke stvari koje opterećuju i evrointegracioni put Srbije, zemlja nastavlja da bude fokusirana na sopstveni razvoj.
„Za razliku od nekih drugih u regionu, mi stvari posmatramo drugim očima - kroz razvoj, saradnju, poštovanje principa i pre svega interesa naših građana. Jedino na taj način možemo da radimo na boljoj budućnosti naše zemlje i svih građana“, kaže Joksimović.

Ona je izrazila nadu da će evropski put Srbije nastaviti stabilan tempo u idućim  godinama i doneti boljitak građanima.

 

Izvor: Tanjug 

 

 

 

 

 

 

Ministar za evropske integracije J. Joksimović i komesar za proširenje i susedsku politiku Han potpisali paket IPA 2017 od preko 97 miliona evra

Ministar za evropske integracije J. Joksimović i komesar za proširenje i susedsku politiku Han potpisali paket IPA 2017 od preko 97 miliona evra