EP prvi put za Srbiju nije naveo manjak slobode medija

26. oktobar 2017. | Beograd

EP prvi put za Srbiju nije naveo manjak slobode medija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Evropski parlament, prvi put ove godine, za Srbiju nije naveo da postoji manjak slobode medija.

„EP prvi put ove godine nije upotrebio definiciju manjak slobode medija, već ukazuje na neophodnost unapređenja kulture i profesionalizma medija u Srbiji, što je bitno drugačije“,  rekla je Joksimović tokom rasprave o medijima u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da opozicija zloupotrebljava pitanja slobode medija i napomenula da to jeste važno za evropske integracije, ali isto tako i pitanje profesionalizma i novinarske etike jeste važno.

„Situacija medija u Srbiji ne da nije najgora, već je bolja od mnogih u regionu, a možda smo čak bolji i od nekih članica EU, ali smo mi kao zemlja kandidat pod većom lupom“, naglasila je Joksimović.

Rekla je da je vlada u pripremi nove medijske strategije doživela opstrukciju u radnoj grupi dela novinarskih udruženja koja sebe deklarišu kao nezavisna udruženja.

„Na osnovu njihovog činjenja, odnosno nečinjenja, mogu da zaključim da su tu različiti politički i ekonomski interesi koji nemaju mnogo veze sa profesionalizacijom“, napomenula je Joksimović.

Joksimović je rekla da medijska stategija treba da odgovori prvo koja je definicija novinara i istraživačkog novinarstva i da je važno da predstavnici medijskih udruženja učestvuju u toj raspravi, da ne budu blogeri i tviteraši sutra stavljeni u kontekst novinarske profesije.

„Da li je istraživačko novinarstvo samo novinarstvo koje se bavi slučajevima korupcije, a naravno da treba da se bavi korupcijom svih javnih funkcionera, ali znači i socijalno i društveno odgovorno novinarstvo koje pokreće i tabu teme“, izjavila je Joksimović.

Ministar je rekla da kritika vlade nikada nije sporna, ali se istraživačko novinarstvo kod nas izvitoperilo.

Dodala je da treba videti kako se ti koji sebe nazivaju nezavisnima odnose u Radnoj grupi prema onima koji ne podržavaju njihove stavove.

Joksimović je rekla da postoji Memorandum o merama za povećanje bezbednosti novinara, a da mnoga od novinarskih udruženja ne žele i zloupotrebljavaju taj proces, jer prijave napade, ali posle ne daju potrebne podatke.

Izvor: Tanjug