Јохансон: Сарадња са Србијом добра, усклађивање визне политике донело резултате

01. фебруар 2023. |

Јохансон: Сарадња са Србијом добра, усклађивање визне политике донело резултате

Сарадња Европске уније и Србије у управљању илегалним миграцијама веома је добра и усклађивање са визном политиком Брисела одмах је донело резултате, изјавила је данас европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон. 

У интервјуу са дописницима агенција чланица заједничке европске редакције European Newsroom (ENR), међу којима је и Танјуг, а чије делове преузима Министарство за европске интеграције, она је рекла да је прошле године било 330.000 илегалних улазака у ЕУ и подсетила да је у Бриселу још прошлог лета „укључен аларм“ због великог броја миграната који долазе западнобалканским и средоземним рутама. 

Због тога је Европска комисија ступила у контакт са земљама Западног Балкана - Србијом, Северном Македонијом, Албанијом и Босном и Херцеговином - и затражила од њих да ускладе своју визну политику за визном политиком ЕУ. 

„Ми смо приметили да велики број долазака у ЕУ из трећих земаља иде преко Србије. Из тог разлога смо ступили у контакт са Србијом, и ми из Комисије, као и државе чланице ЕУ, а одговор Србије је био веома добар, да хоће да сарађује са нама да би се изборила с овим питањем и управљала ситуацијом. Сада је Србија ускладила своју визну политику са најважнијим трећим земљама. Тако да могу да кажем да је сарадња веома добра са Србијом у управљању ирегуларном миграцијом са Западним Балканом“, истакла је Јохансон.

Она је пренела спремност ЕУ да настави још ближу сарадњу и у другим областима, као што је распоређивање Фронтекса на граници Србије. 

„Већ сам се састала са заједничким комитетом за реадмисију, заједно за Србијом, тако да је сарадња са том државом веома добра“, изјавила је Јохансон. Она је указала да је, тако, на крају 2022. године Комисија забележила пад броја нелегалних долазака преко западнобалканске руте за једну трећину. 

Прошле је године у ЕУ поднето 924.000 захтева за азил, што је скоро трипут више од броја илегалних долазака, а одобрено је само 39 одсто захтева за азил.

Јохансон истиче да је зато важно да се људи који немају право на азил врате у своје земље „како би показали да се не може само тако доћи и остати у ЕУ“. Она додаје да је прошле године донето 300.000 одлука о повратку, а вратило се само 70.000. Стога је затражила од држава чланица да раде заједно са Комисијом да би се постигао већи успех у повратку миграната у њихове државе.

Извор: Танјуг