Johanson: Saradnja sa Srbijom dobra, usklađivanje vizne politike donelo rezultate

01. februar 2023. |

Johanson: Saradnja sa Srbijom dobra, usklađivanje vizne politike donelo rezultate

Saradnja Evropske unije i Srbije u upravljanju ilegalnim migracijama veoma je dobra i usklađivanje sa viznom politikom Brisela odmah je donelo rezultate, izjavila je danas evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson. 

U intervjuu sa dopisnicima agencija članica zajedničke evropske redakcije European Newsroom (ENR), među kojima je i Tanjug, a čije delove preuzima Ministarstvo za evropske integracije, ona je rekla da je prošle godine bilo 330.000 ilegalnih ulazaka u EU i podsetila da je u Briselu još prošlog leta „uključen alarm“ zbog velikog broja migranata koji dolaze zapadnobalkanskim i sredozemnim rutama. 

Zbog toga je Evropska komisija stupila u kontakt sa zemljama Zapadnog Balkana - Srbijom, Severnom Makedonijom, Albanijom i Bosnom i Hercegovinom - i zatražila od njih da usklade svoju viznu politiku za viznom politikom EU. 

„Mi smo primetili da veliki broj dolazaka u EU iz trećih zemalja ide preko Srbije. Iz tog razloga smo stupili u kontakt sa Srbijom, i mi iz Komisije, kao i države članice EU, a odgovor Srbije je bio veoma dobar, da hoće da sarađuje sa nama da bi se izborila s ovim pitanjem i upravljala situacijom. Sada je Srbija uskladila svoju viznu politiku sa najvažnijim trećim zemljama. Tako da mogu da kažem da je saradnja veoma dobra sa Srbijom u upravljanju iregularnom migracijom sa Zapadnim Balkanom“, istakla je Johanson.

Ona je prenela spremnost EU da nastavi još bližu saradnju i u drugim oblastima, kao što je raspoređivanje Fronteksa na granici Srbije. 

„Već sam se sastala sa zajedničkim komitetom za readmisiju, zajedno za Srbijom, tako da je saradnja sa tom državom veoma dobra“, izjavila je Johanson. Ona je ukazala da je, tako, na kraju 2022. godine Komisija zabeležila pad broja nelegalnih dolazaka preko zapadnobalkanske rute za jednu trećinu. 

Prošle je godine u EU podneto 924.000 zahteva za azil, što je skoro triput više od broja ilegalnih dolazaka, a odobreno je samo 39 odsto zahteva za azil.

Johanson ističe da je zato važno da se ljudi koji nemaju pravo na azil vrate u svoje zemlje „kako bi pokazali da se ne može samo tako doći i ostati u EU“. Ona dodaje da je prošle godine doneto 300.000 odluka o povratku, a vratilo se samo 70.000. Stoga je zatražila od država članica da rade zajedno sa Komisijom da bi se postigao veći uspeh u povratku migranata u njihove države.

Izvor: Tanjug