Мишчевић за Euronews: Србија из више разлога није била у стању да се придружи рестриктивним мерама према Русији

23. јaнуар 2023. | Брисел

Мишчевић за Euronews: Србија из више разлога није била у стању да се придружи рестриктивним мерама према Русији

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић изјавила је за Euronews Србија да се наша земља јасно одредила према рату у Украјини. Она је рекла да се Србија не издваја по питању става према рату у Украјини и да то вероватно није на одмет поновити. Додала је да у овом моменту, из више разлога - економског, политичког, емотивног разлога, Србија није била у стању да се придружи рестриктивним мерама према Русији.

„Али, ево и најновији потези показују да је Србија спремна да помогне Украјини. Слање помоћи за електроенергетски систем, свака врста хуманитарне помоћи и да не понављамо - подршка територијалном идентитету Украјине. Добра сарадња коју смо предложили амбасадору Украјине у Београду и стални контакти уз процес реформи јесу заправо најважнија мерила која би требало да се оцењују у наставку процеса европских интеграција“, рекла је Мишчевић.

Усвојена је још једна Резолуција 18. јануара, која није правно обавезујућа, али којом се позива да се Србија усклади са спољном и безбедносном политиком Европске уније, првенствено санкцијама Русији. Како читате те поруке, које стижу из Европског парламента?

Врло озбиљно, али уз све оно што сте и ви у свом питању поставили. Реч је о необавезујућој одлуци, резолуцији, о позиву парламентараца, односно политичара. Свакако да је потпуна усклађеност један од захтева који чујемо и овде у Бриселу. Ја подсећам да је обавеза Србије поступно усклађивање са спољном и безбедносном политиком према нашем преговарачком оквиру, али но што је добро констатовано, то је напредак у усклађивану у визној политици која је такође поступно задатак за Србију. Као што знате, недавно усвојене одлуке о увођењу виза, појачавање контроле на граници, билатерална, трилатерална сарадња, према ономе што чујемо и овде и што сам чула ових дана у неким од држава чланица, резултују великим смањењем тражилаца азила и то је велики плус за Србију.

Осим визне политике, које још поруке имате одавде, из Брисела, по питању испуњавања онога што се од Србије тражи?

Није било ниједног негативног процењивања оцене у напретку у свим областима које сам поменула. Наравно, увек остаје питање рестриктивних мера Русији, као тренутно због геополитичке ситуације, најважније питање и свакако врло тешки разговори који се очекују, а везано за дијалог Београда и Приштине. Наш задатак је да реформе несметано теку, јер оне нису само услов за ступање у чланство. Оне су услов за наш нормалан живот, за нормалан живот нас грађана. Дакле, владавина права, медијске слободе, заштита људских посебно мањинских права или борба против корупције су заправо основне ствари које наши грађани виде као кључ и реформски потези које они очекују од своје владе. Е, на томе инсистирамо.

Извор: Euronews