Ј. Јоксимовић: УН циљеви одрживог развоја у оквиру преговарачких кластера

27. јул 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: УН циљеви одрживог развоја у оквиру преговарачких кластера

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и стални координатор Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб разговарале су данас о развојној сарадњи Србије и тима УН, заснованој пре свега на спровођењу пројеката који циљевима и резултатима доприносе приступању Србије Европској унији.

Јоксимовић је нагласила да су дугогодишњи заједнички рад, уз високу стручност УН агенција, резултирали успешним спровођењем великог броја пројеката.

"Значај сваког појединачног пројекта, било да је реч о онима који доприносе локалном развоју, заштити људских права, здравља људи, родне равноправности, социјалне инклузије, важни су за убрзани европски пут Србије", поручила је Јоксимовић, а наводи се у саопштењу Министарства.

Она је указала и да је Влада Србије спремна да настави са таквом сарадњом и убудуће.

Јоксимовић и Жакоб размотриле су додатне могућности сарадње у промоцији циљева Зелене агенде, имајући у виду да је то кључна актуелна глобална развојна политика.

Сагласиле су се да та политика и у Србији, заједничким напорима развојних партнера и владе, треба да допринесе отварању нових радних места и уопште, стварању нових прилика за младе, али по новим стандардима који ти циљеви подразумевају.

Јоксимовић је рекла и да је за Србију посебно значајна област сарадње она која се односи на остваривање циљева одрживог друштвено-економског развоја и Агенде УН 2030, која се у оквиру шест тематских преговарачких кластера спроводи кроз приступни процес европских интеграција, а у чему су нам, каже, посебно важни међународни партнери, а пре свега УН агенције.

Жакоб је рекла да је тим УН спреман да и даље даје свој допринос реформским активностима владе, имајући у виду користи које грађани Србије имају од пројеката који се партнерски реализују, као и посредну корист бржег приступања Србије Европској унији.

Извор: Танјуг