J. Joksimović: UN ciljevi održivog razvoja u okviru pregovaračkih klastera

27. jul 2021. | Beograd

J. Joksimović: UN ciljevi održivog razvoja u okviru pregovaračkih klastera

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob razgovarale su danas o razvojnoj saradnji Srbije i tima UN, zasnovanoj pre svega na sprovođenju projekata koji ciljevima i rezultatima doprinose pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Joksimović je naglasila da su dugogodišnji zajednički rad, uz visoku stručnost UN agencija, rezultirali uspešnim sprovođenjem velikog broja projekata.

"Značaj svakog pojedinačnog projekta, bilo da je reč o onima koji doprinose lokalnom razvoju, zaštiti ljudskih prava, zdravlja ljudi, rodne ravnopravnosti, socijalne inkluzije, važni su za ubrzani evropski put Srbije", poručila je Joksimović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ona je ukazala i da je Vlada Srbije spremna da nastavi sa takvom saradnjom i ubuduće.

Joksimović i Žakob razmotrile su dodatne mogućnosti saradnje u promociji ciljeva Zelene agende, imajući u vidu da je to ključna aktuelna globalna razvojna politika.

Saglasile su se da ta politika i u Srbiji, zajedničkim naporima razvojnih partnera i vlade, treba da doprinese otvaranju novih radnih mesta i uopšte, stvaranju novih prilika za mlade, ali po novim standardima koji ti ciljevi podrazumevaju.

Joksimović je rekla i da je za Srbiju posebno značajna oblast saradnje ona koja se odnosi na ostvarivanje ciljeva održivog društveno-ekonomskog razvoja i Agende UN 2030, koja se u okviru šest tematskih pregovaračkih klastera sprovodi kroz pristupni proces evropskih integracija, a u čemu su nam, kaže, posebno važni međunarodni partneri, a pre svega UN agencije.

Žakob je rekla da je tim UN spreman da i dalje daje svoj doprinos reformskim aktivnostima vlade, imajući u vidu koristi koje građani Srbije imaju od projekata koji se partnerski realizuju, kao i posrednu korist bržeg pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug