Министар за европске интеграције

Проф. др Taња Мишчевић
министарка за европске интеграције

Рођена је 1966. године у Земуну, где је завршила основну и средњу школу.

Редовни је професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду на Одељењу за међународне и европске студије. Дипломирала је на смеру Међународни односи Факултета политичких наука у Београду 1989. године, магистрирала 1997. године, а докторат политичких наука стекла 2002. године на истом факултету.

Предавала је као гостујући професор на универзитетима у региону, као и у Центру за европске интеграције Универзитета у Бону, Факултету политичких наука Универзитета Рим III, Факултету политичких знаности Свеучилишта у Загребу, Факултету политичких наука Универзитета у Љубљани.

Предавала је као гостујући професор и на Војној академији Војске Србије, Високим студијама безбедности Министарства одбране и на Полицијској академији и водила модул Међународне организације на Дипломатској академији Министарства спољних послова Србије.

Аутор је две књиге и већег броја научних монографија и чланака из области теорије и праксе функционисања међународних владиних организација, политике проширења ЕУ, Процеса стабилизације и придруживања, као и односа Србије и Европске уније.

У периоду од 2005. до 2008. године била је директорка Канцеларије за европске интеграције Владе Србије и чланица преговарачког тима Србије за закључивање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Током 2007. године водила је преговарачки тим Републике Србије за преговоре за закључивање Споразума о визним олакшицама и Споразума о реадмисији између Републике Србије и Европске уније.

Била је потпредседница Агенције за борбу против корупције у периоду од 2009. до 2011. године. У периоду од 2010. до 2012. године била је државна секретарка Министарства одбране Владе Републике Србије.

Влада Републике Србије поставила ју је за шефа тима за преговоре о чланству Републике Србије са Европском унијом у августу 2013. године и ову функцију је обављала до августа 2019. године. Од новембра 2019. године била је заменица генералног секретара Регионалног савета за сарадњу.

Добитница је признања Допринос године Европи, награде Дуга и Ордена витеза за заслуге Француске Републике.

Говори енглески и руски језик.