Европска комисија предложила трговинске олакшице до 2010.

13. септембар 2005. |

БРИСЕЛ, 12. септембра 2005 - Европска комисија предложила је да се до 2010. продужи режим готово слободног увоза производа из земаља западног Балкана на тржиште Европске уније, уведен пре пет година, саопштено је у Бриселу, преноси агенција Бета.

Овај предлог треба да усвоји Савет министара ЕУ, а циљ успостављања повлашћеног, нереципроцитетног трговинског режима за Западни Балкан било је оживљавање привреда земаља тог региона. У образложењу ЕК се наводи да постојан привредни развој за узврат подстиче политичку стабилност у целом том подручју.

Ако, како се очекује, Савет министара ЕУ прихвати предлог Европске комисије, Србија и Црна Гора и друге земље западног Балкана би и у идућих пет година могле да, без царинских или квантитативних ограничења, на тржиште Европске уније извозе више од 95 одсто својих производа, укључујући јако важне пољопривредне артикле.

Изузеци од слободног царинског или квантитативног увоза на тржиште ЕУ тичу се вина и одређених производа рибарства, који и даље подлежу преференцијалним тарифним квотама. Шећер је такође на увозним преференцијалним квотама, изузев увоза те робе из Хрватске са којом ЕУ о томе води преговоре.

За месо квалитета `бејби-биф` је укинута специфична увозна царина, али су дажбине `ад валорем` од 20 одсто задржане. ЕУ ће и даље имати увозне квоте за текстилне производе пореклом из царинских територија Црне Горе и Косова.

Европска комисија је саопштила да је извоз западнобалканских земаља ЕУ од 2000. растао по стопи од око осам одсто годишње.

О предлогу Европске комисије ће се изјаснити и владе земаља европске двадесетпеторице и током јесени би он требало и да буде усвојен и да ступи на снагу најкасније 31. децембра ове године.

У образложењу предлога је наглашено да је то део Процеса стабилизације и придруживања и наглашава да је давање тих повластица западнобалканским земљама условљено испуњавањем одређених услова, а пре свега поштовања кључног начела демократије и људских права.Услов је, такође, да те земље покажу спремност да развијају међусобне