Скупштински одбор усвојио Стратегију за придруживање ЕУ

12. јул 2005. |

БЕОГРАД, 12. јула 2005. - Одбор за европске интеграције Скупштине Србије усвојио је данас Националну стратегију Србије за придруживање Србије и Црне Горе Европској унији, прености агенција Бета.

Седници Одбора присуствовали су и потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус, председник парламента Предраг Марковић, шеф Мисије ОЕБС-а у СЦГ Маурицио Масари, представници Европске комисије и британске амбасаде, као земље која председава ЕУ.

Лабус је изразио очекивање да ће разговори о стабилизацији и придруживању ЕУ почети 5. октобра, али је додао да би одржавање референдума о државном статусу Црне Горе сигурно утицало на рокове за потписивање споразума.

Потпредседник Владе Србије рекао је да би у случају СЦГ преговори могли почети око техничких и трговинских детаља да би се касније, након што буде извесна будућност државне заједнице, прешло и на политичка питања.Лабус је истакао да су сви услови за почетак преговора са ЕУ испуњени и посебно навео сарадњу са Хашким трибуналом, интензиван рад парламента, измене Уставне повеље СЦГ, рад на заштити људских и мањинских права, унапређење државне управе.

Према његовим речима, споразум са ЕУ вероватно неће моћи да буде потписан без усвајања новог устава Србије, што све странке треба озбиљно да схвате.

Нагласио је да ће до септембра шест радних група које су оформљене пред почетак преговора са ЕУ сачинити своје платформе. Додао је да би преговори могли да буду завршени и за девет месеци, а да би то био `олимпијски рекорд`.

`Ми схватамо да је то трка преко многобројних препрека, али у парламенту имамо партнера и подстрекача уз помоћ којег следеће године можемо да имамо споразум са ЕУ`, рекао је Лабус.

Председник Скупштине Србије Предраг Марковић рекао је да је пред парламентом Србије `велики посао`. Он је на седници Одбора оценио да ће Скупштина Србије, због многобројних закона које треба усвојити, бити кључна институција у процесу придруживања Европској унији.

Посланици чланови Одбора углавном су похвалили Стратегију, али су и изнели поједине примедбе на документ. Они су навели потребу да Србија усвоји стратегију друштвеног и економског развоја, побољша регионалну сарадњу, постигне консензус о најважнијим државним и националним питањима, побољша одредбе које се тичу малих и средњих предузећа.