Петоро младих државних службеника из Србије одабрано за ЕУ програм усавршавања и размене

20. октобар 2016. |

Петоро младих државних службеника из Србије одабрано за ЕУ програм усавршавања и размене

Европска комисија и Британски савет изабрале су петоро полазника из Србије који ће учествовати у регионалном пилот програму усавршавања и размене “ЕУ програм за младе професионалце на Западном Балкану” који финансира ЕУ. Циљ овог пројекта је изградња административних капацитета младих државних службеника у земљама Западног Балкана који се баве питањима европских интеграција и процесом приступања ЕУ.

Овај програм настао је након што је на Самиту о Балкану 2016. у Паризу потврђена европска перспектива свих западнобалканских земаља. Реформи јавне управе и доброј управи је још једном дата велика важност у агенди приступања Унији као једног од кључних приоритета.

Марија Симић, Миљана Ђурчевић и Александар Симић из Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, као и Марина Несић и Марина Лазић из Министарства финансија идуће недеље ће отпутовати у Париз да заједно са још 25 полазника из региона Западног Балканапохађају интензивну тронедељну обуку коју нуди Школа за јавне политике (School of Public Affairs) престижног универзитета за политичке науке SciencesPo, после које ће стећи диплому за менаџмент и јавне политике (“Exectuive certificate in management and public policy”).

На пријему који је овим поводом одржан у ЕУ инфо центру у Београду шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Мајкл Давенпорт поручио је да је на Париском самиту донета важна одлука о почињању систематског рада на повезивању младих професионалаца из администрација земаља у региону и да је задовољан што ће петоро младих из Србије следеће године учествовати у размени у оквиру државне управе у региону.

Директорка Бритaнског савета за Србију Клер Сирс рекла је да задовољна што јеБританскисаветпартнер који спроводи пројекат који се, поред усавршавања појединаца, користи и за повезивање у региону.

Циљ ЕУ програма за младе професионалце на Западном Балкану је да допринесе напретку у процесу приступања и продуби регионалну сарадњу на Западном Балкану кроз подизање капацитета следеће генерације државних службеника и креатора јавних политика. По завршетку обуке у Паризу у октобру и новембру, млади професионалци ће 2017. учествовати у програму размене у државној управи друге земље у региону.

Да би додатно ојачале овај процес, Европска комисија и Владе западнобалканских земаља су се договориле о реализацији једногодишњег пилот пројекта под називом “ЕУ програм за младе професионалце на Западном Балкану” који ће омогућити младим државним службеницима да похађају менаџерски програм обуке, а потом и учествују у програму размене у другој земљи у региону.

Пројекат финансира Европска комисија, а спроводи Британски Савет.