Oдржана конференција поводом отварања Јадранско-јонског (АДРИОН) програма транснационалне сарадње 2014-2020. и најављен јавни позив за прикупљање пројектних предлога

23. децембар 2015. |

Конференција поводом отварања Interreg Јадранско-јонског програма транснационалне сарадње за који је Европска унија издвојила 83,5 милиона евра из Европског фонда за регионални развој (ЕФРР) и 15,7 милиона евра из ИПА II фонда за период 2014-2020. године, одржана је 9-10. децембра 2015. године у Болоњи, у организацији Управљачког тела Програма, италијанске регије Емилија-Ромања. Догађају су присуствовали представници програмских тела, Европске комисије, националних, регионалних, локалних органа власти са програмске територије, и потенцијални учесници на будућем конкурсу за прикупљање пројектних предлога, укључујући научно-истраживачке институције, привредне коморе, организације цивилног друштва и приватни сектор.

На конференцији су представљени тематски приоритети и циљеви Јадранско-јонског Програма који обухвата територију осам земаља - Албаније, Босне и Херцеговине, Грчке, Италије, Словеније, Србије, Црне Горе и Хрватске, као и његова веза са Стратегијом ЕУ у јадранско-јонском региону. Одржане су две панел дискусије о сличностима и разликама транснационалних програма који покривају територију Јадранско-јонског региона (Програм Медитеран, Програм Балкан-Медитеран и Јадранско-јонски програм) и о изазовима у Јадранско јонском региону. Закључено је да ће Управљачка тела програмa одржавати редовну комуникацију и да ће се у оквиру програма радити на налажењу решења за нове изазове у региону укључујући и мигрантску кризу.

Најављено је отварање јавног позива за прикупљање предлога пројеката почетком 2016. године и представљена су основна правила за конкурисање. У другом делу конференције, учесници су представили пројектне идеје у оквиру сваког од пет посебних циљева Програма и упутили позив заинтересованим институцијама са програмског подручја да заједнички даље развијају наведене пројектне идеје и припреме пројектне предлоге.

На програмском сајту www.adrioninterreg.eu можете наћи презентације са конференције и снимке панел дискусија.