Канцеларија у Загребу представила резултате у стручном усавршавању државних службеника

02. новембар 2015. |

На скупу који данас у Загребу организује Центар изврсности Министарства спољних и европских послова, Канцеларија за европске интеграције Владе Србије представила је досадашње резултате у стручном усавршавању државних службеника у приступању наше земље Европској унији. Ивана Ђурић, помоћник директора за комуникације и обуку истакла је да је Канцеларија од 2005. године наовамо, организовала више од 520 обука у којима је учествовало 18050 државних службеника, укључујући и 56 стажирања, од којих је 15 било намењено представницима локалних самоуправа. Показало се да тако стечено знање има највећи утицај на унапређење рада како институција из којих стажисти долазе, тако и на њихов лични развој.

Имајући у виду висок квалитет експертизе коју Канцеларија добија, ефикасност и флексибилност у одговору на потребе за обуком у припреми преговарачких позиција Србије за преговоре са ЕУ, посебно је указано на важност сарадње са Центром изврсности. Заједнички смо организовали десет семинара за 251 члана преговарачких група из Србије у припреми најпре скрининга, а сада и преговарачких позиција.

Представници Центра изврсности и Канцеларије сагласили су се да је иста правна традиција, недостатак језичке баријере, али и чињеница да Хрватска има најсвежије искуство окончаних преговора, одлична основа за даљу сарадњу у процесу европских интеграција и основ за унапређење односа у региону.