ЕУ усвојила програм сарадње између Србије и Бугарске вредан 34 милиона евра

30. јул 2015. |

ЕУ је данас усвојила „Интерег ИПА програм прекограничне сарадње између Србије и Бугарске“ вредан 34 милиона евра. Средства су намењена обема државама како би заједнички побољшале ефикасност у управљању природним ресурсима, затим за прекогранично умрежавање, унапређење туризма, за очување културног и природног наслеђа, као и за улагање у развој младих и образовање. Овај програм је такође намењен заштити животне средине и промовисању прилагођавања на климатске промене.

„Овај програм ће помоћи Бугарској и Србији да развију своје пограничне регије у правцу заштите животне средине и одрживости. Очување природних области широм граница и коришћење њихових потенцијала за економски развој важан је корак у правом смеру”, изјавила је комесарка за регионалну политику Корина Крету.

У програм прекограничне сарадње укључено је шест пограничних регија из Бугарске (Видин, Монтана, Враца, Софија, Перник, Ћустендил)и седам из Србије (Борски, Зајечарски, Пиротски, Нишавски, Топлички, Јабланички, Пчињски), а његова укупна вредност је више од 34 милиона евра, од чега је скоро 29 милиона евра узето из ИПА фонда.

На првом састанку Заједничког надзорног одбора „Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија” који је одржан 30. јула у Софији,усвојена је документације неопходна за аплицирање за пројекат. Корисници овог Програма су правна, непрофитна лица, основана на прекограничној територији између Бугарске и Србије (локални / регионални / национални органи или њихове подружнице; националне и регионалне агенције; управе заштићених области; локална / регионална шумска газдинства; културне институције; домови културе; невладине организација; образовне институције – универзитети, школе, колеџи И библиотеке; евро-региони, удружења горенаведених итд).

Заједнички надзорни одбор чине представници централних и локалних администрација Бугарске и Србије, као и представници невладиног сектора, који делују у прекограничном подручју.

Управљачко тело програма је Министарство за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске.

Инструмент за претприступну помоћ пружа финансијску и техничку помоћ реформама у земљама кандидатима за чланство у ЕУ. За период 2014 – 2020 из средства ИПА предвиђен је буџет од 4.84 милијарде евра за 12 програма прекограничне сарадње између региона, територија, друштвених и економских партнера.