Саопштење са седнице Савета за европске интеграције Републике Србије

10. јун 2005. |

Београд, 10. јун 2005 - Савет за европске интеграције Републике Србије којим је председавао председник Владе Војисав Коштуница, на данашњој другој седници Савета, прихватио је Националну стратегију Србије за придруживање Србије и Црне Горе Европској унији и предлажио Влади усвајање овог документа.

Савет је потврдио да ће Национална стратегија представљати основ за доношење националних програма за усклађивање домаћег права са правним тековинама ЕУ, након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању. Савет је истом одлуком задужио Канцеларију за придруживање ЕУ да прати усклађивање активности државних органа са смерницама које предвиђа Стратегија.

Савет је размотрио и усвојио Информацију о испуњености обавеза из Акционог плана за хармонизацију закона са прописима ЕУ за 2005. годину за оба квартала ове године. Савет је позивао Владу да убрза процес усклађивања законодавства Републике Србије са прописима ЕУ. Такође, Савет је позвао Народну скупштину да приоритет при усвајању закона буде законодавство које се усклађује са прописима ЕУ.

Савет је прихватио и информације о процесу образовања радних група Владе за преговарање Споразума о стабилизацији и придруживању и подржао интензивирање рада на формирању преговарачке позиције за те преговоре, затим о потреби наставка кампање унапређења слике о Србији у ЕУ, као и информацију о инструменту за претприступну помоћ у буџету ЕУ за 2007-2013. годину.