За пољопривреду Србије важан улазак у ЕУ до 2013.

13. мај 2005. |

БЕОГРАД, 13. мај 2005. - Министарка пољопривреде Србије Ивана Дулић-Марковић изјавила је да би за домаћу пољопривреду било изузетно вашно да до 2013. године Србија постане члан Европске уније (ЕУ), како би могла да рачуна на новац из буџета ЕУ, преноси агенција Бета.

Она је, на радном доручку са новинарима који су организовале Канцеларија за придруживање РУ Владе Србије и Фондација Конрад Аденауер, посвећеном стању и плановима за пољопривреду Србије, а пред почетак преговора о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ, рекла да уколико Србија не уђе у планове будџета ЕУ за период од 2013. године дужи период може да остане без новчане подршке која би се мерила стотинама милиона евра.

За пољопривреду је битно да што пре уђе у ЕУ јер неће моћи да издржи конкуренцију суседних земаља које су кандидати за прикључење, као и самих чланица ЕУ, зато што ће њихова пољопривреда имати већи степен подршке него што је држава Србија у могућности да пружи својим пољопривредницима, рекла је она.

Ивана Дулић-Марковић је рекла да је за српску пољопривреду прикључење ЕУ важно и зато што је удео ЕУ у светском бруто националном дохотку 19,8 одсто, у светској трговини робама 19 одсто, а у услугама 24 одсто, док се чак 32 одсто директних инвестиција у свети односи на улагање у ЕУ.

`То је довољан изазаов да се нађемо у добром друштву и да покушамо да играмо у светској лиги`, рекла је министарка пољопривреде и додала да је ЕУ други светски извозник хране.

Она је нагласила да домаша пољопривреда мора да се прилагоди компликованом систему расподеле новца који не подржава политику цена, а би се до тога дошло мораће да се промени систем регистрације и статистике, затим механизма исплате новца и контроле трошења новца из аграрног буџета.

Мионистарка је истакла да је у овој години према Акционом плану за хармонизацију закона са прописима ЕУ предвиђено усвајање осам закона из области аграра који ће бити усклађени са регулативом ЕУ.

Помоћник министра Горан Живков је рекао да Србија развијеним тржиштима може да понуди добре пољопривредне производе, наводећи да је тренутно 66 производа конкурентно по свом квалитету и поред виссих цена од оних у ЕУ, док још 140 производа конкурише ниском ценом.

Он је нагласио да све бољу понуду домаће пољопривреде потврђује и спољнотрговинска размена у области пољопривреде која је у 2001. години бележила дефицит од 250 милиона долара, док је у овој години за прва четири месеца, први пут након четири године, забележен суфицит од 66 милиона долара.

Живков је проценио да ће у наредних седам до осам година у српску пољопривреду годишње морати да се улаже више од милијарду евра како би се повећала конкурентност пре прикључења ЕУ.