Потписан Меморандум о сарадњи са Српском асоцијацијом менаџера

08. јул 2014. |

Српска асоцијација менаџера (САМ) и Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије потписале су данас Меморандум о сарадњи у процесу европских интеграција. Поред представника ове две институције, заменика директора Канцеларије за европске интеграције Срђана Мајсторовића и председника Српске асоцијације менаџера Милана Петровића, потписивању је присуствовала и шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Тања Мишчевић.

„За успешне преговоре о приступању важно је да у сам процес буду укључени сви капацитети друштва, укључујући и пословни сектор, имајући у виду колике ће користи привреда имати од чланства, али и то колико промена мора да се догоди у начину пословања привредних субјеката у Србији“, истакао је Срђан Мајсторовић.

Он је нагласио да су користи од европских интеграција видљиве и пре самог приступања Србије ЕУ. „Спровођењем Споразума о стабилизацији и придруживању омогућен је бесцарински приступ за српски извоз на ЕУ тржиште које броји 500 милиона људи, отворена могућност пословања предузећа широм Европе, бољи су услови за привлачење страних инвестиција. Користи које ће донети чланство Србије у ЕУ су пре свега слободан проток људи, робе и капитала, подршка развоју малих и средних предузећа и њиховом половању у ЕУ, ниже цене и већи избор и квалитет робе и услуга на домаћем тржишту“, рекао је Мајсторовић.

Према његовим речима како би се преговори о свим овим акспектима закључили на најповољнији начин за све актере, неопходне су консултације државе са свим заинтересованим странама, а посебно са привредницима и због тога је веома важно што ће нам у томе помагати и Српска асоцијација менаџера.

„За САМ је веома значајно потписивање овог Меморандума јер као привредници и одговорни менаџери желимо да се активно укључимо у процесе преговарања и да допринесемо правовременом информисању привреде шта доноси сам процес, где је потребно већ сада урадити прилагођавања у нашим пословним процесима, као и које нас све фазе усклађивања чекају. Има пуно преговарачких поглавља која су нама интересантна, попут енергетике, пољопривреде, слободног кретања роба, капитала и радника, тржишна конкуренција, финансијске услуге, заштите животне средине“, истакао је Милан Петровић.

Циљ закључивања Меморандума о сарадњи је успостављање међусобне сарадње САМ-а и Канцеларије ради што ефикасније координације активности у процесу приступања Србије Европској унији. Меморандумом је договорено да ће се одржавати редовне консултације о процесу приступања у ради подизања нивоа информисаности привреде и јавности о свим релевантним аспектима процеса европских интеграција.