Европски домен до краја године

10. мај 2005. |

Београд, 10. мај 2005 - Европска комисија је саопштила да ће европски домен највишег нивоа .eu почети са радом до краја ове године. Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) усвојила је средином марта захтев Европског регистра имена Интернет домена (European Registry of Internet Domain names EURid)да се домен .euуврсти у списак домена највишег нивоа.

Комисија је саопштила и да ће ускоро почети техничке припреме за отварање домена, који ће почети да се користи у првим данима 2006. године. Представници Европске комисије објаснили су да будући европски домен неће заменити постојеће националне домене који се користе у чланицама Европске уније. По њиховим речима, домен је намењен европским компанијама и јавним установама које желе да нагласе свој `паневропски идентитет`

Следећи корак у активирању европског домена најавили су представници организације EURidкоји ће ускоро почети да примају пријаве`матичара`, тј.компанија које ће водити регистар .eu. У почетном периоду, који ће трајати четири месеца, право на додељивање адресе .eu имаће само јавне установе и компаније са заштићеном робном марком, а након истека тог рока, адресе ће се додељивати по принципу `ко први стигне`.

Домени ће у почетку коштати десет евра, а после годину дана биће упола јефтинији.

Више података доступно је на адреси:

ОВДЕ