Генерални директорат за регионалну и урбану политику отворио данас јавну расправу о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион

26. новембар 2013. |

Генерални директорат за регионалну и урбану политику позива све заинтересоване, попут физичких лица, јавних организација, предузећа, цивилног друштва итд, да учествују у овој јавној расправи о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион (EUSAIR). (Документ за јавну расправу).

Европски савет је 13/14 децембра 2012. године званично затражио од Европске комисије да представи Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион до краја 2014. године. Циљ ове макро-регионалне стратегије је да промовише економски и друштвени просперитет, раст и запошљавање у Јадранско-јонском региону кроз унапређење његове привлачности, конкурентности и повезивања. То може да има важну улогу и у промовисању европских интеграција Западног Балкана.

EUSAIR обухвата осам земаља: 4 државе чланице ЕУ (Хрватску, Грчку, Италију и Словенију) и 4 државе које нису чланице ЕУ (Албанију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Србију). Стратегија се фокусира на области од заједничког интереса за регион и сконцентрисана је око четири стуба: (1) управљање иновативним развојем поморства и мора, (2) повезивање региона; (3) очување, заштита, унапређење квалитета животне средине, (4) повећање привлачности региона.

Циљ јавне расправе је да обједини идеје заинтересованих страна како би се осигурало да Стратегија буде реална и амбициозна у погледу својих циљева и да одговори стварним потребама становника региона и шире заједнице. О доприносима ће бити више речи на конференцији у Атини, 6-7 фебруара 2014. године, а што би подржало припреме за израду Стратегије.

Јавна расправа се завршава 13. децембра 2013, а доприноси су добродошли што је пре могуће.

Додатне информација можете наћи на INFOREGIO.