Програм стажирања у Француској – подршка јачању капацитета државне управе за преговоре о приступању Србије ЕУ

14. новембар 2013. |

У оквиру Споразума о стратешком партнерству између Републике Србије и Републике Француске, Француска Амбасада у Србији у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције Владе Србије реализује Програм стажирања у Француској за три државна службеника у трајању од четири недеље у Генералном секретаријату за европске послове Републике Француске. Програм је намењен члановима 35 преговарачких група за преговоре о приступању Републике Србије Европској унији, као и државним службеницима који нису чланови преговарачких група, али чији је посао уско повезан са радом преговарачких група.

Генерални секретаријат за европске послове је институција у надлежности премијера која у сарадњи са министарствима одређује позицију Француске по свим питањима обухваћеним Уговором о функционисању Европске уније (осим заједничке спољне и безбедносне политике) и тесно сарађује са Сталним представништвом Француске у Европској унији.

Стажирање ће омогућити кандидатима да стекну увид у француски систем координације европских послова, у односе између Генералног секретаријата за европске послове, министарстава и Сталног представништва Француске у Европској унији, као и да унапреде знања о правном систему и процесу доношења одлука у ЕУ.

Кандидати треба да испуне следеће услове:

- да су чланови преговарачких група за преговоре о приступању или државни службеници чије је посао уско повезан са радом преговарачких група;
- да имају одобрење институције у којој су запослени да учествују у програму стажирања;
- да знају француски језик (минимум ниво Б2).

Пријаве ће бити разматране и вредноване према следећим критеријумима:
релевантност описа посла за процес преговарања са ЕУ (радна биографија и мотивационо писмо), укупан квалитет пријаве и ниво знања француског језика кандидата. Предвиђен је и разговор са одабраним кандидатима који ће обавити комисија за селекцију (представници Француског института, Амбасаде Француске и Канцеларије за европске интеграције), а потом распоређивање кандидата у једно од одељења Генералног секретаријата за европске послове. Напомињемо да ће се процес селекције кандидата обавити у складу са принципима антидискриминације. Кандидати неће бити дискриминисани на основу старости, инвалидитета, етничке припадности, пола, вере или убеђења, сексуалне оријентације или на основу било ког другог нерелевантног критеријума.

Програмом стажирања покривене су следеће ставке:

- повратна авионска карта Београд – Париз
- здравствено осигурање
- хотелски смештај
- дневнице у износу од 50 евра по дану

Програмом неће бити надокнађене зараде услед одсуства кандидата са свог радног места у Србији. Такође, програм неће обезбедити средства, нити покрити трошкове учешћа на семинарима или конференцијама, путовањима ван места пребивалишта и сличних активности.

Кандидати треба да попуне пријаве на француском језику и доставе их електронским путем господину Жозефу Ђустинијанију – jgiustiniani@mei.gov.rs. Пријавни формулар може се преузети овде.

Пријаве се могу подносити од 15. новембра до 15. децембра 2013. године

Стажирање ће се реализовати у периоду од марта до јуна 2014. године.