Србија се квалификовала за преговоре са ЕУ

15. април 2005. |

БЕОГРАД, 15. априла 2005. - Министар за економске односе са иностранством Србије Милан Париводић изјавио је да је добио уверавања да ће 25. априла Савет министара Европске уније потврдити позитивну оцену Студије о изводљивости за СЦГ, преноси агенција Бета.

Париводић, који је и члан тима Владе Србије за преговоре са ЕУ, рекао је новинарима да је ту потврду добио на претходној седници владе.

На радном доручку са новинарима, који су организовали Канцеларија за придруживање ЕУ Владе Србије и Фондација Конрад Аденауер, разговарало се о припремама за отпочињање преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању СЦГ ЕУ. Министар Париводић рекао је да је општи закључак позитивно оцењене Студије изводљивости, да је Србија постигла критичну масу реформи која је квалификује као кредибилног преговарача са ЕУ.

Стручни сарадник Канцеларије за придруживање ЕУ у Влади Србије Владимир Атељевић рекао је да се у пракси приступања других држава ЕУ никада није догодило да Савет министара ЕУ не поступи по препоруци Комисије за прикључивање ЕУ, која је у случају СЦГ била позитивна.

Он је прецизирао да би, након 25. априла, Савет министара требало да изда налог Комисији да припреми преговарачке директиве којим ће је и овластити да преговара у име ЕУ.

Као кључне овогодишње економске проблеме чије решавање очекује Србију, Париводић је издвојио преговарачки процес о Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ, преговоре са Светском трговинском организацијом, као и даље унапређење аранжмана билатералних споразума о слободној трговини са земљама југоисточне Европе.

Он је проценио да би средином наредне године СЦГ могла да закључи Споразум о стабилизацији и прикључивању ЕУ, што би значило, према његовим речима, укупно прилагођавање друштва савременим стандардима који се примењује у ЕУ у области судства, полиције, царине, војске, привредних реформи, спољнотрговинског режима, заштите потрошача и људских права, функционисања парламента, као и уставну консолидацију.

Париводић је казао да генерални директорат за трговину ЕУ разматра могућност замене сета билатералних уговора о слободној трговини међу земљама југоисточне Европе једним мултилатералним уговором који ће уредити ту област.

Он је објаснио да се Србија слаже са таквом иницијативом, јер процес либерализације трговине међу земљама региона представља прилагођавање привреда Балкана будућој ситуацији приступања ЕУ.