Резултати Инвестиционог оквира за западни Балкан у Србији биће представљени у уторак

27. мај 2013. |

Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Републици Србији, одржаће 28. маја конференцију на којој ће бити представљени резултати Инвестиционог оквира за западни Балкан у Србији. Конференцију ће отворити директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић, Венсан Дежер амбасадор Европске уније у Републици Србији и представник Инвестиционог оквира за западни Балкан Ингве Енгстром. На конференцији ће говорити и министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михаиловић и министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Унутар Инвестиционог оквира за западни Балкан Републици Србији је до сада одобрено више од 34 милиона евра бесповратне помоћи за 23 пројекта. Процењена вредност инвестиција за пројекте у оквиру WBIF иницијативе у Србији износи више од 3,5 милијарди евра. Осим тога, Србија учествује у 6 регионалних пројеката. Од оснивања, крајем 2009. године, овим јединственим инструментом је обезбеђена подршка од 280 милиона евра бесповратних средстава за развој приоритетних инвестиција широм Западног Балкана, чија је процењена вредност 13 милијарди евра.

Инвестициони оквир за западни Балкан је заједничка иницијатива Европске комисије, Развојне банке Савета Европе, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке, као и групације Светске банке и KfW-a, у партнерству са билатералним донаторима и владама земаља западног Балкана. Овај оквир подржава друштвено-економски развој и процес придруживања и приступања земаља Западног Балкана Европској унији, обезбеђујући финансијску и техничку помоћ стратешким инвестицијама у области транспорта, енергетике, животне средине, социјалних сектора, развоја приватног сектора и енергетске ефикасности. Више информација на www.wbif.eu