Oдржан трећи састанак Одбора за спровођење ПТС-а

30. јaнуар 2013. |

У Београду је данас одржан трећи састанак Одбора за спровођење Прелазног трговинског споразума  између Владе Србије и Европске комисије, на којем су размотрени сви аспекти његове реализације. Састанку су председавали Милан Пајевић, директор Канцеларије за европске интеграције и Пјер Мирел, директор Генералног директората за проширење у Европској комисији.

Две стране су нагласиле да је процес проширења користан како за Србију тако и ЕУ, на шта указује пораст трговинске размене и веће могућности за пословну сарању, које утичу на додатни раст и запосленост, али и на убрзање реформи, због чега ови, економски односи, постају још важнији. Оцењено је да се Прелазни споразум спроводи на задовољавајућем нивоу у протекле три године и да је позитивно утицао на значајан раст српског извоза у ЕУ, који је у 2010. години износио 32,5 одсто, у 2011. Додатних 14,9 процената и још 4,8 одсто током првих једанаест месеци 2012. године. На састанку је посебно истакнута потреба да се побољша пословно окружење у нашој земљи како би постало још отвореније за  инвестирање, које је пак незаобилазно као допринос већем запошљавању. 

Европска комисја је још једном истакла посвећеност са којом подржава Србију у процесу приступања, укључујући и финансијску. Наглашено је да је од 2007. одобрена чак 131 милијарда динара (1,2 милијарде евра) у ове сврхе. Од 2000. године ЕУ је заједно са државама чланицама била убедљиво највећи донатор са уделом у износу од 75 одсто свих донација које је наша земља примила. Поред бесповратних средстава, Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој су Србији обезбедиле 760 милијарди динара (6,8 милијарди евра) зајма са повољним каматним стопама за развој  инфраструктуре и предузетништва.

Заједнички је оцењено и да је Србија потврдила своју снажну посвећеност напорима да настави са спровођењем Акционог плана за спровођење препорука из Извештаја ЕК о напретку из 2012. године. Комисија ће, како је истакнуто, пажљиво пратити остварени напредак с циљем да Европски савет што је могуће пре донесе одлуку о отварању преговора о приступању између Европске уније и Србије.