У Београду одржан састанак Унапређеног сталног дијалога

29. јaнуар 2013. |

У Београду се данас, у Палати Србија, одржао састанак Унапређеног сталног дијалога између представника Владе Србије и Европске комисије (ЕК), на којем се разматрао напредак који је наша земља, у претходном периоду, постигла у области политичких критеријума. Реч је, пре свега, о унапређењу демократије и владавине права, људских права и заштите мањина, затим о регионалним питањима и о испуњавању међународних обавеза. Посебно је било речи о Акционом плану за спровођење препорука из Годишњег извештаја Европске комисије о напретку реформи у Србији, али и о припремама Националног плана за усклађивање са правним тековина ЕУ за период 2013 -2017 године, наводи се у заједничком саопштењу са састанка.

Састанку су председавали Милан Пајевић, директор Канцеларије за европске интеграције Владе Србије и Пјер Мирел, директор Генералног директората за проширење у Европској комисији.

Две стране су се сагласиле да ови разговори дају значајан допринос предстојећем заједничком извештају Европске комисије и Високог представника, који ће бити објављен током априла 2013, а очекује се да ће говорити и о спремности Србије да направи нови корак у процесу приступања Европској унији.

Представници Комисије су истакли да су охрабрени преданошћу Владе Републике Србије да спроведи реформе, пре свега за добробит грађана. Такође, Комисија је поздравила напредак који је Србија постигла у претходној години од конституисања нове владе, од јула 2012. године. Оцењено је да Влада настоји да започне преговоре о приступању у што краћем року и активно се припрема за постизање овог циља. Саговорници из Европске комисије нагласили су пресудну улогу коју Народна скупштина од сада мора да има у законодавном процесу и у надзору извршне власти.

Комисија је подржала и посвећеност Владе да постигне боље резултате у реформи судства и борби против корупције. Ово су пресудне области за напредак у процесу приступања Унији и кључни приоритети Србије на том путу.

Представници Владе су указали на појачане напоре у области борбе против дискриминације и инклузије осетљивих група, као и обезбеђивање успешног спровођења њихових права. Комисија је поновила забринутост због претњи новинарима, заштитницима људских права и ЛГБТ популацији, као и недовољне резултате које су дале истраге ових кривичних дела. Представници ЕК су подсетили да се заштита мањина, укључујући и Роме, пажљиво прати кроз интеграцију Србије у ЕУ, и да прописи којима се ова област регулише треба да се потпуно и доследно примељују широм Србије. Представници Владе Србије говорили су и о напретку у примени Медијске стратегије и о досадашњем раду на изради нацрта закона о јавном информисању и електронским медијима, као и о своја очекивањима да ће рокови, предвиђени Медијском стратегијом, бити испуњени.

Када је реч о кључном приоритету а то је напредак ка видљивом и одрживом унапређењу односа са Косовом, Комисија је похвалила конструктивно учествовање Србије у дијалогу између Београда и Приштине који је омогућила ЕУ. Нагласила је и да треба да наставимо да на исти начин учествујемо у регионалној сарадњи и јачању односа са суседним државама.

На крају, представници Владе Србије потврдили су још једном снажну посвећеност напорима да наставе са спровођењем Акционог плана за спровођење препорука из Извештаја ЕК о напретку из 2012 и свих реформи које су њиме предвиђене, како би наша земља што пре добила датум за почетак преговора о приступању Европској унији.