Отворен "Други дунавски финансијски дијалог"

24. јaнуар 2013. |

Овогодишњи Дунавски финансијски дијалогјуче је отворила гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић и поручила да основни циљ манифестације је подстицање дијалога и повезивање представника малих и средњих предузећа Дунавске регије са потенцијалним финансијерима.

Обрачајући се учесницима конференције, гувернер Народне банке Србије је позвала на заједничко дјеловање и да у постојећим условима заједничким снагама могу да учине много више.

"Заједничким снагама 14 земаља региона утиче на петину Европске уније, захваљујући Дунавској конференцији нисмо више само неми посматрачи времена већ активни и ангажовани чиниоци на реализацији овог дугорочног пројекта који у годинама што долази треба да обезбеди свима у региону да добијемо шансу за пристојан посао и живот", рекла је Табаковић и истакла да је за Србију посебано важно што је ЕУ препознала значај свих 14 подунавских земаља.

Представници малих и средњих предузећа, њих више од 200, су имали прилику да потенцијалним инвеститорима представе своје пројекте, а са друге стране финансијске институције да препознају нове пословне могућности, закључено је првог дана конференције која се одржава у Библиотеци Народне банке Србије.

Поред званичника и представника водећих финансијских институција, скупу који се сутра завршава присуствују представници цивилног сектора и међународних експерата из Дунавске регије.

Стратегија Европске уније за дунавски регион је друга макрорегионална стратегија ЕУ која обухвата 14 држава Дунавског слива - од Њемачке до Црног мора и преко 115 милиона људи. Стратегија је настала на заједничку иницијативу Европске комисије и земаља Дунавске регије, а њен основни циљ је подстицање боље интеграције у региону.