Од првог јануара пета година примене Прелазног споразума о трговини и трговинским питањима

28. децембар 2012. |

Србија и Европска унија, 1. јануара 2013. године улазе у пету годину примене Прелазног споразума о трговини и трговинским питањима (ПТС).  Споразумом, који се примењује од 1. јануара 2009. године, предвиђена је фазна либерализација увоза робе из ЕУ у Србију  у року од 6 година и моментална либерализација извоза робе из Србије у ЕУ. Србија је бесцарински извозила робу у ЕУ и раније, од 2001. године на основу једностране одлуке ЕУ, а ПТС је ово право претворио у уговорну обавезу ЕУ и Србије.

Споразум налаже да од 1. јануара 2014. буде потпуно слободан увоз индустријских производа из ЕУ, као и увоз највећег дела пољопривредних производа. За одређени број пољопривредних производа, њих око 20 одсто од укупног броја, и након тог датума, све до уласка Србије у ЕУ, биће задржан одређени ниво царинске заштите: ad valorem, специфичне и/или сезонске царине. Оваква заштита домаће производње коју има Србија, задржавањем сезонских царина за одређени број производа, по први пут је садржан у неком од ССП који је ЕУ потписала са другим државама западног Балкана. Међу производима који ће бити заштићени царином и после 1. јанаура 2014. године, између осталих, налазе се и: парадајз, слатка паприка, грожђе свеже, јабуке, вишње, шљиве, јагоде, све врсте меса; кланични производи од говеђег, свињског, овчијег, козјег, коњског меса; млеко у праху; јогурт неароматизовани; маслац, сиреви; природан мед;  кромпир, салата, краставци, кукуруз шећерац, суве шљиве, пшеница, кукуруз, брашно, уље од соје; кобасице и oстали припремљени производи или конзервисано месо, тестенине, поврће припремљено или конзервисано, џемови, мармеладе, воћни сокови, винско сирће.
 
Царине се не снижавају ни у току а ни након транзиционог периода од 6 године за производе као што су јестиво уље од сунцокрета, шећер и гликозни сируп, остала фруктоза и фруктозни сируп, остали шећер, укључујући инвертни шећер, дуван, цигарете и дуван за пушење и остали прерађени дувани.

Трговина се либерализује и по основу других споразума о слободној трговини које је Србија закључила, као и по овом са ЕУ, и то са: државама ЦЕФТА, Руском Федерацијом, Белорусијом,  Казахстаном, Турском и државама ЕФТА.

За увоз из држава са којима Србија нема склопљене споразуме о слободној трговини, наплаћује се пун износ царине.

Податке о примењеној висини царина по основу свих споразума о слободној трговини, о свим производима за које се царине за робу из ЕУ задржавају и након 1. јануара 2013. године и касније, могуће је наћи у Анексу III (в) и III (г), Прелазног споразума о трговини и трговинским питањима („Сл. гласник РС“, бр. 83/08), као и у Уредби о усклађивању номенклатуре Царинске тарифе за 2013. годину („Сл. гласник РС“, бр. 115/12).