Извештај Европске комисије о напретку Србије биће објављен у среду

08. октобар 2012. |

Од марта 2002. године Комисија редовно извештава Савет и Парламент о напретку земаља региона западног Балкана. Осим 2011. године, када је Европска комисија Мишљењем о захтеву за чланству у ЕУ оценила напредак реформи у нашој земљи, уобичајени инструмент за ту оцену је Годишњи извештај Европске комисије о напретку.

Овај извештај о напретку у великој мери из године у годину следи исту структуру. Извештај садржи:

- сажет опис односа Србије и Европске уније;

- анализу стања у Србији у погледу политичких критеријума за чланство;

- анализу стања у Србији на основу економских критеријума за чланство;

- оцену способности Србије да спроводи европске стандарде, односно да постепено усклађује своје законодавство и политику са правним тековинама Европске уније (acquis), у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању и приоритетима Европског партнерства.

Овогодишњим извештајем биће обухваћен период од средине септембра 2011. године до прве половине октобра 2012. године. Напредак се мери на основу донетих одлука, усвојеног законодавства и спроведених мера. По правилу, законодавство или мере који су у припреми или чекају скупштинско одобрење не узимају се у обзир. Овакав приступ обезбеђује уједначен поступак у свим извештајима и омогућава објективно оцењивање.

Извештај се заснива на информацијама које је Комисија сакупила и анализирала. Поред тога, коришћени су многи извори, укључујући прилоге Владе Републике Србије, држава чланица ЕУ, извештаје Европског парламента1 и информације добијене од разних међународних и невладиних организација.

Комисија доноси детаљне закључке у вези са Србијом у засебном саопштењу о проширењу на основу техничке анализе која је садржана у овом извештају. На основу препорука садржаних у Извештају Комисије, Европски савет (у децембру) усваја закључако конкретном напретку, као и условима које земља кандидат мора да предузме како би даље напредовала ка чланству у ЕУ.

Подсећамо да је у марту 2012. Европски савет донео одлуку да Србији додели статус кандидата за чланство у Европској унији.