Сарадња Француске и Србије у области европских интеграција

24. март 2005. |

Београд, 23. март 2005. године - Секретар Канцеларије за придруживање ЕУ Радмила Миливојевић оценила је данас да је помоћ коју Амбасада Француске пружа Канцеларији, пре свега, у организацији образовних и комуникационих активности од изузетног значаја у тренутку када наша земља очекује позитивну оцену Студије о изводљиивости о почетку преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању Европској унији.

Миливојевић је на конференцији за новинаре, одржаној поводом промоције сарадње Француске и Србије у области европских интеграција, навела да је ова помоћ нарочито важна имајући у виду послове који предстоје у реформисању целокупног друштвеног и економског поретка у складу са европским стандардима, као и у припреми државне администрације за овај процес.


Она је истакла да је Влада Француске омогућила штампање 12 брошура намењених упознавању државних службеника и шире јавности са процесом придруживања ЕУ и то `Право конкуренције ЕУ`, `Процес стабилизације и придруживања`, `Управљење пројектним циклусом`, `Проширена Европа: Економске промене и очекивања`, `Допуњено издање Буквара европских интеграција`, `Регионална политика ЕУ`, `Увод у право ЕУ`, `Летак о Канцеларији за придруживање ЕУ`, `Летак о процесу стабилизације и придруживања` и `Европско партнерство`.


Секретар Канцеларије за придруживање ЕУ посебно је указала на то да су у сарадњи француско-српског форума за просторно планирање и регионалне политике припремљене и брошуре `Шема колективних услуга` и `Перспектива просторног развоја`.


Према њеним речима, Влада Француске је као вид помоћи Канцеларији за придруживање ЕУ у периоду од 2003. до 2005. године ангажовала француског стручњака који је својим присуством значајно допринео унапређењу капацитета Канцеларије и других органа Владе Републике Србије.


У школској 2004-2005. години Влада Француске одобрила је 6 стипендија за специјалистичке студије Европског права које спроводи Универзитет из Нансија у сарадњи са Правним факултетом у Београду, рекла је Миливојевић, уз напомену да је овај програм од великог значаја за унапређење капацитета државне управе Републике Србије јер ће по завршетку студија стипендистима бити омогућено запослење у државној администрацији.


Она је навела да је заједнички организована и обука о ЕУ за 50 државних службеника са сва три нивоа државне заједнице, а у мају 2004. организован је и курс о управљању пројектним циклусом за запослене у државној управи и представнике Привредне коморе Србије.


Имајући у виду да је израда и управљање пројектима основни метод приликом коришћења средства ЕУ, ова врста обуке приоритетна је с обзиром на то да у Србији не постоји довољно искуства у овој области, оценила је секретар Канцеларије.


Миливојевић је подсетила на то да је у децембру 2004. године организовано и тродневно студијско путовање за посланике у скупштинама Србије, Црне Горе и државне заједнице, који су боравили у парламенту Републике Француске и Европском парламенту у Стразбуру.


Она је нагласила да ће позитивна оцена Студије о изводљивости за Србију и Црну Гору представљати почетак озбиљних, свеобухватних припрема за тај процес и прецизирала да то подразумева организовање преговарачких тимова, организовање група за разговоре о појединим поглављима Студије, наставак процеса хармонизације националног законодавства са европским.


Позитивна оцена Студије о изводљивости само означава тренутак у којем су врата отворена за почетак изузетно озбиљног рада, указала је Миливојевић и изразила уверење да ће Студија добити 12. априла позитивну оцену од Брисела.


Амбасадор Француске у Србији и Црној Гори Иг Перне напоменуо је да ће Француска подржати СЦГ на тешком и дуготрајном путу приближавања Унији.


Перне је такође изразио наду у позитиван исход оцене Студије о изводљивости, али је и нагласио да стратегија Београда, без обзира на то каква ће оцена бити, треба да остане иста - приближавање ЕУ.