Финансијска подршка рехабилитацији културног наслеђа

23. март 2012. |

Национални ИПА координатор (НИПАК) је 20. марта 2012. године дао сагласност на одлуку Европске комисије о пружању финансијске подршке припремним мерама / активностима усмереним ка рехабилитацији културног наслеђа у конфликтним областима Западног Балкана.

Финансијска подршка поменутим мерама има регионалну димензију и биће усмерена ка пројектима и иницијативама које имају за циљ рестаурацију културних и верских објеката (цркава, џамија, библиотека, музеја, споменика, итд.), оштећених или уништених у рату. Приоритет имају пројекти који, између осталог, доприносе и изградњи међусобног поверења кроз укључивање разних етничких и верских група у заједничке пројекте.

Интервенција је наставак претходних пројеката у овој области из 2009. и 2010. године. У сарадњи са ЕУ и Саветом Европе, Секретаријат за ову иницијативу је успостављен у оквиру Регионалног Савета за сарадњу (Радна група за културу и друштво), и највероватније ће координисати активности везаним за расписивање и спровођење позива за предлоге пројеката, типа припремних студија, идејних решења и слично за реконструкцију објеката културног наслеђа.