„Јапанска развојна сарадња са Србијом - анализа 10 година искуства"

28. фебруар 2012. |

Конференција „Јапанска развојна сарадња са Србијом - анализа 10 година искуства", коју су оеганизовалиКанцеларија за европске интеграције, Амбасада Јапана и Јапанска агенција за међународну сарадњу, одржана је данас у Београду.

Амбасадор Јапана у Београду Тошио Цунозаки, рекао је да је Јапан је Србији од 2000. године до сада дао 460 милиона евра помоћи и нагласио да је помоћ јапанске владе усмерена у разне области важне за живот грађана и додао да ће Јапан наставити да пружа помоћ Србији.

Цунозаки је напоменуо да се ове године обележава 130 година од прве дипломатске преписке Јапана и Србије и истакао да је "кизуна" - пријатељска веза два народа, јача него икада.

Према његовим речима, прошле године је одобрен и први пројекат за финансирање из концесионог кредита Владе Јапана за постизање међународних стандарда у квалитету ваздуха у Термоелектрани "Никола Тесла", од око 28 милијарди јена или 250 милиона евра.

Цунозаки је истакао да Србија има потенцијал за развој и да ухвати корак са Јапаном у економском смислу, иако је 1990-их година изгубила 10 година напретка.

"Оно што би требало да урадите, јесте да будете тачнији и прецизнији када је у питању сам рад", рекао је јапански амбасадор у Београду Тошио Цунозаки.

Огњен Мирић, заменик директора Канцеларије Владе Србије за европске интеграције, истакао је да је јапанска помоћ усмерена и на пројекте који помажу приближавању Србије Европској унији и указао да се "перспективе сарадње две земље проширују".

О значају сарадње Србије и Јапана, како је рекао, говори и то што је у Београду регионално седиште Јапанске агенције за развојну сарадњу (ЈИЦА).

Та агенција, како је саопштено, располаже годишњим буџетом од 10 милиона евра и има 96 канцеларија у свету.