Додељене награде за најбољи медијски прилог о процесу европских интеграција

29. децембар 2011. |

Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, Делегација Европске уније у Србији и Ерсте Банка доделили су награде за најбољи медијски прилог о процесу европских интеграција у Србији објављен у периоду од 1. јануара до 1. децембра 2011.

Жири који је доделио награде чинили су Петар Јеремић из Удружења новинара Србије, Драган Јањић из Независног удружења новинара Србије, Ивана Ђурић из Канцеларије за европске интеграције Владе Србије, Мирјана Шакић и Војислав Стевановић из Ерсте банке и Александар Ђорђевић, представник Делегације Европске уније у Србији.

Награда за добитнике конкурса је студијско путовање у Брисел.

За 2011. годину, награде су додељене у девет категорија а на конкурс је пристигло укупно 40 радова.
Жири је са жаљењем констатовао да на конкурс није пристигао ниједан рад за чије објављивање су коришћене друштвене мреже. С обзиром да је у осталим категоријама било доста пријављених радова који су испуњавали критеријуме да буду награђени, одлучено је да се доделе две награде у конкуренцији најбољег телевизијског прилога.
Награду у категорији „најбољи телевизијски извештај“ поделили су новинари Мирослав Нацков из РТВ Цариброд и Бојан Бркић са РТС.

Нацков је награђен за прилог објављен у редовним вестима ове станице који говори о могућности помирења и разумевања између два човека који су током рата у Хрватској били на различитим странама, а 20 година касније се случајно срећу у Димитровграду.

Бркићева емисија из серијала "Шта ја имам од тога?” упоређује начин рада државне управе у Србији са оном у Естонији и показује како информатички развој и дигитализација, уз подршку фондова ЕУ, може да смањи бирократију и олакша свакодневни живот грађана.

Гордана Лазаревић из новинске агенције Бета, награђена је за најбољи прилог о пројекту реализованом у Србији, који је финансирала ЕУ. "Чистилиште“ је прича, емитована на РТВ Б92, о регионалној депонији Дубоко код Ужица. Из серијала је „Европа на делу“ и говори о нашем схватању решавања проблема отпада и предрасудама и неразумевању када се суочимо са европским стандардима у области заштите животне средине.

У категорији најбољи прилог у области малих и средњих предузећа награђена је Александра Крстић из Продукцијске група "Мрежа" за прилог у емисији “Евронет" под називом “Органска производња уз помоћ ЕУ”, којим је показала како су се мали произвођачи органске хране, уз помоћ организација цивилног друштва а по угледу на искуства из ЕУ, успешно организовали у овом послу.

За најбољи новински извештај изабран је чланак Мирјане Пантић из "Новог магазина", иза чијег духовитог наслова “Напаљени јарац под ембаргом" се крије прича о томе који природни лекови више не могу да се купе у ЕУ услед ступања на снагу нове директиве, према којој се биље може продавати као медикамет само ако је сертификовано по утврђеној процедури. Произвођачи лековитог биља, укључујући и оне из Србије, имали су седам година да се прилагоде новим условима тржишта, који у основи имају за циљ безбедност потрошача.

Инес Мештровић, са београдске телевизије Студио Б, добила је награду у категорији “најбољи прилог у локалном медију” за емисију емитовану у оквиру пројекта “4Б”. Упоређући Београд са још три града чије име почиње на "Б" – Беч, Будимпешта и Братислава – ауторка показује примере како велики градови унапређују свој саобраћај, комуналну инфраструктуру, али и како сами њихови становници брину о средини у којој живе, поредећи њихов свакодневни живот са животом у српској престоници.

Урош Урошевић из пожаревачког радија Радио Бум 93, награђен је за најбољи радијски извештај за причу о побољшању услова живота око 120 Рома расељених са Косова, у насељу на периферији Пожаревца. На примеру једне од ромских породица, која је такође добила нову кућу из средстава која су уложили пожаревачка општина, Комесаријат за избеглице, немачка невладина организација АСБ и Европска унија, указано је како је решавање стамбеног питања један од предуслова за потпуно укључивање ове популације у друштво. Посебно је указано на значај образовања ромске деце и унапређење свакодневне културе живљења.

За најбољи прилог објављен на Интернет медију проглашен је чланак "Статус кандидата не доноси више новца од ЕУ" Смиљане Вукојичић Обрадовић објављен на Интернет порталу "ЕурАктив Србија" новинске агенције Бета. Ауторка на аналитичан и објективан начин објашњава предности стицања статуса кандидата иако то не доноси већа средства од ЕУ, али отвара могућност за другачије, ефективније коришћење постојећих фондова.

Владимир Новаковић са Интернет портала Б92, награђен је за најбољи интерактивни медијски садржај, за акцију “Народ се пита” која је грађанима Србије пружила јединствену прилику да комуницирају са Европском унијом, тако што су одговарали на 23 одабрана питања из Упитника који је Европска комисија поставила нашој земљи. У организацији РТВ Б92 и Београдског центра за људска права, током прве три недеље 2011. пристигло је око 2500 одговора, који су, паралелно са одговорима Владе Србије, прослеђени комесару Штефану Филеу, како би и Брисел имао увид шта о тим истим темам мисле грађани. Циљ акције је био да се уведе европски принцип по којем грађанска иницијатива може да доведе до пуног резултата. За то су искоришћене предности Интернета и веб портал, и за кратко време ова акција је допрла до великог броја људи. Акцију је подржала и Канцеларија за европске интеграције Владе Србије.

Најбољи студентски новинарски рад је прилог Данице Чигоја, са ФМК радија (студентски радио Факултета за медије и комуникације) “Образовањем до путовања”, емитован у емисији “Кроз Европу”. Прилог се бави могућностима који млади, захваљујући образовању, а кроз пројекат Путујмо у Немачку, имају када су у питању путовања и размена искустава са студентима из европских земаља.

Датум уручивања награда биће накнадно саопштен.