ЕУ остаје стратешко опредељење Србије

14. октобар 2011. |

Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић поновио је данас да чланство у ЕУ остаје стратешко опредељење Србије јер је то пут за бољи и сигурнији живот свих грађана, уз оцену да је Влада у претходне три и по године унапредила политички, правни и економски систем у земљи и у највећој мери га приближила стандардима ЕУ.

Цветковић је на заједничкој конференцији за новинаре са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом, одржаној након седнице Савета за европске интеграције Владе Србије, изразио уверење да ће наша земља у децембру добити статус кандидата за пуноправно чланство у Унији.

Влада ће на тај начин испунити обећање које је дала грађанима, истакао је премијер и додао да ће Србија добијањем статуса кандидата имати приступ свим деловима буџета ЕУ, што ће још једном потврдити да је земља безбедна за страна улагања.

Он је изразио задовољство позитивним Мишљењем Европске комисије и чињеницом да пред Србију нису постављени никакви додатни услови, изузев наставка дијалога са Приштином, што је оно на чему наша земља већ ради и што је у потпуности у складу са Уставом Србије.

Председник Владе је изразио захвалност европском комесару за проширење и земљама чланицама ЕУ које су уважиле напоре Србије да се реформише на путу ка Унији, упркос томе што је и ЕУ погођена последицама светске економске кризе.

Филе, који се раније на седници Савета за европске интеграције обратио члановима тог савета, саопштио је да ће Европска комисија препоручити датум за почетак приступних преговора са Србијом одмах након што буде постигнут значајан напредак у наставку дијалога са Приштином.

Он је нагласио да је ово била добра година када је реч о реформским процесима у Србији и похвалио реформске напоре Владе Србије, пуну сарадњу са Хашким трибуналом и важне кораке предузете у циљу помирења и јачања сарадње у региону.

Порука Београду је, како је навео, била јасна – да треба да искористи тај замајац који има у спровођењу реформи и посвети се приоритетима који су дефинисани.

Говорећи о томе шта ће се десити уколико Приштина буде кочила наставак дијалога, европски комесар је напоменуо да су за разговор увек потребне две стране и да се ради на томе да се створи атмосфера дијалога и поверења.

Желимо да створимо ту атмосферу и смањимо могућност предузимања једностраних потеза, односно изостанка напретка на том плану, поручио је Филе.