Одржан Други састанак Пододбора за пољопривреду и рибарство

15. септембар 2011. |

У Београду је 15. септембра одржан Други састанак Пододбора за пољопривреду и рибарство у оквиру примене Прелазног споразума о трговини и трговинским питањима између Европске уније (ЕУ) и Србије.

Састанак је био посвећен анализи досадашње примене Прелазног споразума између Србије и ЕУ у области пољопривреде и рибарства, као и развоју билатералне трговине пољопривредним и прерађеним пољопривредним производима, те рибљим и прерађеним рибљим производима.

Стране су изразиле задовољство досадашњим резултатима примене Споразума и установиле да се ефекти Споразума позитивно одражавају на раст укупне трговине пољопривредним и прехрамбеним производима између Србије и ЕУ. У 2010. години српски извоз у ЕУ је износио преко 800 милиона еура, а увоз 360 милиона еура. Иначе, Србија у размени ових производа бележи суфицит који се из године у годину повећава.

Састанку Пододбора присуствовали су представници Европске комисије, Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Министарства животне средине, рударства и просторног планирања, Министарства здравља, Министарства финансија, Министарства економије и регионалног развоја, Републичког завода за статистику, Завода за интелекту

алну својину и Канцеларије за европске интеграције Владе Србије.

Састанку Пододбора за пољопривреду и рибарство присуствовали су и представници амбасада земаља чланица ЕУ.