Почело обележавање Дана Европе

09. мај 2011. |

Под слоганом „Европа отворено“ јуче је у Дому Омладине, низом манифестација почело обележавање 9. маја, Дана Европе.

„Данас нисмо овде да причамо о проблемима, данас показујемо слику Европе која је отворена. Нема контрадикције између традиције и прикључења Унији. Португалци нису мање Португалци него што су били пре приступања Унији. Ово је честа брига коју људи имају“, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.Он је изразио наду да ће Србија до краја ове године постати кандидат за пријем у ЕУ. „Надам се да ће Србија успети да пређе све препреке на путу европских интеграција и да ће до краја године постати кандидат за чланство у Унији, као и да ће после тога моћи да настави европску интеграцију“, рекао је Дежер отварајући изложбу „Како препознајем Европу у Србији“, једну од многобројних манифестација посвећених Дану Европе.

У оквиру програма „Европа отворено” у Македонској улици су организована спортска такмичења за ученике основних школа, док је у Дому Омладине отворена изложба „Како препознајем Европу".

„Прослављамо Дан Европе који је изузетно симболичан за нас", рекао је Дежер обраћајући се ученицима спортских такмичења.
Он је такмичарима у фудбалу, одбојци и надметању „Европа без граница“ пожелео успех.

„Забавите се али и браните вредности, вредности борбе, духа и такође фер плеја“, рекао је Дежер.

„Европа је динамична, Европа је и млада. Наставићемо у Дому Омладине где ће за неколико дана председник (Европске комисије Жозе Мануел) Барозо отворити наш први евопски информативни центар у Београду", рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији.
У оквиру програма „Европа Отворено“ у Македонској улици наступила је мађарска фолклорна група „Петефи Шандор“, а холу Дома Омладине, хор „ Београдски глас“ с Александором Ковач. Приређени су и рок концерти, на којима су наступили Ана Станић, као и бендови „Сви на под“ и „Севдах Бејби“. Такође су уручене награде победницима мултимедијалног такмичења "Како препознајем Европу у Србији" и новинарске награде за најбоље медијско извештавање о европским интеграцијама.