Усвојен Други измењени и допуњени НПИ

26. април 2011. |

Влада је на седници 21. априла усвојила Други измењени и допуњени Национални програм за интеграцију Републике Србије у Европску унију (НПИ), у чију електронску базу су министарства и посебне организације унели нове прописе планиране за усвајање у 2011. и 2012. години. Овога пута није мењан текст НПИ, већ је само допуњена табела са прописима која га прати у облику анекса.

Влада је задужила Канцеларију за европске интеграције да тромесечно извештава Владу о спровођењу, с тим да први извештај буде поднет у јулу 2011. године, као и да наредни измењени и допуњени НПИ, сачињен у координацији са свим надлежним органима управе, поднесе на усвајање до краја фебруара 2012. године.

НПИ је прецизан план како да се достигну сви критеријуми неопходни да би држава постала чланица ЕУ, од политичких и економских, до најдетаљнијих стандарда који постоје у Унији у областима попут трговине, пољопривреде, заштите животне средине, транспортаи др. Циљ НПИ је да државне институције, на јасан и мерљив начин, прате сопствени напредак у процесу придруживања ЕУ.