За чланство у ЕУ 57 одсто грађана

14. јaнуар 2011. |

Уколико би сутра био расписан референдум са питањем „Да ли подржавате учлањење Србије у Европску унију“, 57 одсто грађана Србије гласало би за, изјавила је данас директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић.

Делевић је, представљајући резултате истраживања јавног мнења грађана Србије из децембра 2010. године, рекла да би 13 одсто грађана гласало против учлањења Србије у ЕУ, 10 одсто не би гласало, а девет одсто не зна како би гласало.

Она је нагласила да је не брине пад подршке учлањењу Србије у ЕУ, иако је ово најмањи проценат подршке од како се раде истраживања, јер је чак 78 одсто грађана истакло да би реформе, неопходне за улазак у ЕУ, требало спроводити и да нису услов за чланство у Унији, већ ради стварања бољих услова живота.

„Жеља грађана да се спроводе реформе је наш велики савезник“, рекла је Делевић и оценила да је пад подршке учлањењу у Унију „вероватно последица замора реториком, постављањем датума и давањем обећања“.

Према њеним речима међу грађанима Србије расте спремност да мењају радне и животне навике у циљу уласка у ЕУ, али грађани су најмање спремни да се додатно школују или преквалификују.

Делевић је рекла и да је од јуна до децембра 2010., 19 одсто грађана променило мишљење, па је на крају године њих 24 одсто, уместо 43 процента, мислило да условљавања и уцене ЕУ отежавају европске интеграције Србије.

„Неспособност домаћег руководства је разлог за успоравање ка ЕУ за 19 одсто грађана, док је 15 процената рекло да Србију на европском путу успоравају обимне реформе које треба спровести“, предочила је Делевић.

Према њеним речима, 61 одсто грађана верује да ће ЕУ поставити нове услове Србији, док 32 одсто наводи да то неће бити случај.

Грађани Србије нису оптимисти када је реч о будућности саме Уније, па трећина њих верује да ће се ЕУ затворити или чак распасти него што ће се даље ширити и јачати, док је 20 одсто навело да ће ЕУ превазићи садашње проблеме и наставити проширење, показују резултати најновијег истраживања.

„Грађани Србије, њих 39 одсто, знају да је Србији уручен Упитник на основу којег ЕУ треба да је оцени“, рекла је Делевић, али је и додала да 36 одсто испитаника мисли да Србија већ преговара о чланству.

Делевић је пренела да је 52 одсто грађана рекло да није информисано о придруживању Србије ЕУ, а да чак 85 одсто није информисано о фондовима ЕУ.

„Од 15 одсто оних који су информисани о фондовима, само два одсто зна да Србија добија око 200-300 милиона годишње из ЕУ фондова”, навела је Делевић и подсетила да је ЕУ за десет година у Србију уложила око две милијарде евра.

Директор Канцеларије за европске интеграције је напоменула и да је међу младима много већа подршка учлањењу у ЕУ и да би 71 одсто њих гласало за учлањење Србије у Унију.

Резултате истраживања можете преузети овде.