Европска Комисија наглашава да су реформе од суштинске важности за одржив средњорочни раст и буџет

27. новембар 2009. |

Београд, 27 новембар 2009 - Европска комисија и представници Владе Србије срели су се 25. новембра 2009. године да би разговарали о економској ситуацији у Србији. Европска комисија је поздравила наставак процеса реформи од стране српске владе. Међутим, Европска комисија наглашава да се, у циљу постизања средњорочне одрживости буџета, Влада Србије мора фокусирати на даље реформе у оквиру буџета за 2010. годину, као и на фискалну стратегију за наредне три године. У контексту још присутне економске кризе, економска стратегија Владе би требало да буде уско координирана са међународним институцијама.

Економски Дијалог је важан део ширег процеса Унапређеног Сталног Дијалога.

Експерти Европске комисије су поздравили наговештаје постепеног економског опоравка који може резултирати мањим падом бруто друштвеног производа од раније пројектованог. Представници српских власти су обавестили о смањењу инфлаторних притисака, као и дефициту на рачуну текућих трансакција мањем од предвиђеног.

Европска комисија је констатовала мере на страни расхода, попут замрзавања пензија и плата у јавном сектору, као и рационализације јавне администрације. Европска комисија је нагласила да ова рационализација мора да се примени пажљиво како не би угрозила административни капацитет у областима које су у вези са европским интеграцијама.

Када је реч о монетарној политици, Европска комисија поздравља чврст и одлучан став српског банкарског сектора током кризе. Комисија је уочила напоре Народне банке Србије да настави да се фокусира на `инфлационо таргетирање`, у исто време пажљиво пратећи финансијску стабилност.

Окончање одлаганог процеса приватизације друштвених предузећа, даљи кораци у приватизацији државних предузећа и побољшање укупне пословне климе остају од круцијалне важности за веће инвестиције и запосленост.

Европска комисија је посебно нагласила важност побољшања одговорности, транспарентности и ефикасности у јавним трошковима. Напредак у стварању Државне ревизорске институције је у том смислу посебно поздрављен.