ЕУ и Србија парафирале споразум о текстилу

21. децембар 2004. |

Брисел, 21. децембра 2004 - Европска унија и Србија парафирале су у Бриселу Споразум о трговини текстилним производима. Српски министар за економске односе с иностранством Милан Париводић је после парафирања изјавио да је ово први Споразум, који ће бити закључен у оквиру Процеса стабилизације и придруживања Србије са ЕУ. Споразум ће ступити на снагу у првој половини 2005. године, а након тога сва ограничења за извоз текстилних производа из Србије у ЕУ биће укинута.

Министар Париводић је нагласио да овај споразум Србије са ЕУ има велики и економски и политички значај.

У економском смислу, појаснио је српски министар, наша привреда сада је постала равноправна са конкурентима у окружењу у сектору текстила и може да се такмичи равноправно на европском тржишту.

Према речима Париводића, са политичког становишта је важно нагласити да је овај споразум део Процеса стабилизације и придруживања и представља први споразум који је Србија са Европском унијом закључила на принципу двоструког колосека.

Потписивање овог документа за Србију је од велике важности и због чињенице да Европска комисија од 1. јануара укида квоте на увоз текстила из свих земаља чланица Светске трговинске организације. Без овог Споразума наши текстилци би се нашли у значајно неповољнијем положају у односу на друге извознике, с обзиром да Србија још увек није регулисала чланство у Светској трговинској организацији.

Још почетком 2004. године `техничким договором` српске владе и Европске комисије, усаглашено је да се постепено, у року од четири године, укину царине на увоз текстила из ЕУ у Србију. Очекује се да ће српска текстилна индустрија за то време успети да обнови технологију и капацитете.

Стручњаци српске владе су проценили да ће Споразум о текстилу утицати стимулативно на привлачење страних инвестиција, посебно имајући у виду да се очекује премештање капацитета текстилне индустрија из Западне Европе у Средњу и Источну Европу.