У септембру Споразум о визним олакшицама

13. август 2007. |

Београд, 12. августа 2007 - Србија би у Бриселу средином септембра требало да потпише споразуме о визним олакшицама и о реадмисији, изјавила је Тањугу директорка Канцеларије за придруживање Европској унији Тања Мишчевић.

Она је навела да би ти споразуми требало да буду потписани 17. или 18. септембра, на маргинама састанка министара унутрашњих послова држава западног Балкана. То значи примену визних олакшица за грађане Србије и осталих земаља западног Балкана, али и функционисање јединственог споразума о реадмисији са земљама чланицама ЕУ, рекла је Мишћевићева, изразивши очекивање да ће споразуми ступити на снагу 1. јануара 2008.

Према њеним речима, за потписивања два споразума је, по процедури, потребан пристанак 27 држава, чланица ЕУ и затим њихово прихватање у Европском парламенту.

До почетка примене ти споразуми требало би да буду ратификовани и у Скупштини Србије, навела је она, подсетивши да је Споразум о визним олакшицама `први корак ка успостављању безвизног режима са ЕУ`,

Мишчевић је додала и да је квалитет његовог спровођења важан због оцене подобности Србије за `белу шенгенску листу`, подсетивши да визне олакшице подразумевају јефтинију визу, смањење броја неопходних докумената и убрзану процедуру за издавање дужих виза.

Олакшице у визном режиму предвиђене су за новинаре, експерте, државну администрацију, младе, учеснике спортских и културних такмичења, али и за посете родбини која ради на територији ЕУ, рекла је она. Мишчевић је указала и да се јединственим споразумом о реадмисији правно уређује питање прихвата свих држављана западног Балкана који илегално бораве у земљама ЕУ.

Према њеним речима, у случају Србије се процењује се да ће се споразум односити на око 150.000 људи који се `неће враћати ођедном, нити у таласима, него по уређеној процедури`, рекла је она.Директор канцеларија за придруживање је објаснила да је Србија, према том споразуму, осим за сопствене држављане одговорна и за грађане других држава који су преко њене територије ушли у ЕУ.