Србија од ЕУ ове године може да добије 186,7 милиона евра

22. мај 2007. |

БЕОГРАД, 22. маја 2007 - Европска комисија ће до краја маја донети коначну одлуку о томе који ће од 80 пријављених пројеката за 2007. годину бити финансирани из претприступног фонда Европске уније, најавио је данас саветник у Министарству финансија Никола Аксић, додавши да Србија за то може добити 186,7 милиона евра, преноси Танјуг.

На семинару `Програмирање и управљање европским фондовима на локалном нивоу`, Аксић је рекао да је за Србију из Инструмента претприступне помоћи (ИПА) за 2007. годину предвиђено 186,7 милиона евра, за 2008. годину 190,9 милиона, за 2009. годину 194,8 милиона и за 2010. годину 198,7 милиона евра.

Пројекти који су пријављени за 2007. неће бити реализовани ове године, већ тек 2008. године, и то вероватно у другом кварталу, указао је Аксић. Он је најавио да ће крајем ове и почетком наредне године започети и нови прекогранични пројекти - са Хрватском, Босном и Херцеговином и са Црном Гором, који се финансирају из ИПА. Прекогранични пројекти су значајни јер се њима ствара добра основа за сарадњу пограничних подручја у оквиру структурних фондова, навео је саветник Министарства. Аксић је подсетио да земље у процесу стабилизације и придруживања од ове године користе једиствени фонд ИПА, и да им је за период од 2007. до 2013. године на располагању укупно 11,5 милијарди евра.

Заменик директора Канцеларије за придруживање ЕУ Срђан Мајсторовић указао је представнцима локалних самоуправа, који су учествовали на семинару, да добра припрема, познавање европских процедура, учење језика и сарадња с невладиним сектором, треба да буду саставни део њиховог рада, како би се што већи део фондова могли привући када се отворе врата.

Истакавши да су европске интеграције централизован процес који у нашој земљи координише владина Канцеларија за придруживање, он је казао да то не значи да ће влада управљати фондовима, већ само да ће `координирати` њихово коришћење.

Гордана Лазаревић из Министарства финансија рекла је да ће општине у Србији за период од три године добити укупно 60 милиона евра за институиционални развој, развој локалне инфрастриктуре и за локални економски развој.

Саветник у Амбасади Шпаније у Србији Хорхе Урбиола де Монтенегро изјавио је да је Шпанија од када је приступила ЕУ 1986. године остварила велики напредак захваљујући европским фондовима помоћи. Захваљујући фондовима, у Шпанији је сваке године отварано 300.000 нових радних места, а извоз је повећаван за 75 одсто, рекао је Урбиола де Монтенегро.

Експерт за сарадњу са Балканом Шпанске агенције за међународну сарадњу Инмакуладе Агуадо Рамирез рекла је да Агенција помаже Србији да одговори на највећи изазов - да се прикључи ЕУ. Шпанија је, када се прикључивала ЕУ, била и тешкој ситуацији, и њен задатак је, као и Србији данас, била да изгради демократију и премости разлике у односу на чланице, како би се успешно интегрисала, указала је она.