Одржан четврти редовни састанак Канцеларије за придруживање ЕУ Владе Србије и партнерских невладиних организација

04. април 2007. |

Данас је одржан четврти редовни састанак Канцеларије за придруживање ЕУ и партнерских невладиних организација. Састанку су присуствовали представници четрдесет партнерских НВО из читаве Србије. Др Тања Мишчевић, директорка Канцеларије је све присутне информисала о важности и току преговора о закључењу Споразума о визним олакшицама и Јединственом споразуму о реадмисији.

Представници НВО су имали прилике да се упознају и информишу о новом Европском интеграционом фонду (ЕИФ), којим руководи Европска агенција за реконструкцију, а биће расписан крајем априла. Основне смернице за конкурисање за ЕИФ је представио Горан Цетинић, пројект менаџер.

Огњен Мирић из Министарства за економске односе са иностранством је одржао веома опширно и корисно предавање о Инструменту Европске комисије за претприступну помоћ (ИПА) за земље кандидате и потенцијалне кандидате за улазак у ЕУ. Главни циљ овог финансијског инструмента је да земље корисници примењују јединствена и једноставнија финансијска правила која ће омогућити бржу кохезију и интеграцију. Ова тема је изузетно значајна за цивилни сектор јер доноси многобројне промене у досадашњој процедури аплицирања за пројекте ЕУ, те је неопходно да представници НВО буду што боље информисани о детаљима овог финансијског инструмента.

На крају састанка, Канцеларија и партнерске НВО су размениле информације о планираним активностима поводом обележавања Дана Европе, 9. маја ове године у циљу што боље координације великог броја догађаја планираних за овај дан.