Румунија и Бугарска у Европској унији, Словенија и у еврозони

09. јaнуар 2007. |

Букурешт, Софија,Љубљана,1. јануар 2007 - Румунија и Бугарска су 1. јануара 2007. званично постале чланице Европске уније чиме језавршен пети круг проширења Уније. Бугарска и Румунија започеле су приступне преговоре 2000. године, али су због неспремности у области политике и приведе пропустиле да са претходних 10 земаља у мају 2004. године уђу у ЕУ.

Приступањем ове две источноевропске земље становништво Уније нарасло је за 30 милиона становника, с 463 на 493 милиона, али је европски БДП повећан за само 1 одсто. Након најновијег проширења границе ЕУ прошириле су се до Молдавије и Црног мора, а Унија данас има 27 земаља чланица.

Бугарска и Румунија најсиромашније су земље чланице ЕУ, њихово становништво великим делом још увек живи од пољопривреде, а мораће да уложе знатан напор у даљњим реформама уколико желе да апсорбују 41 милијарди евра, колико Унија намерава да издвоји за ове две земље у периоду од 2007. до 2013. године. Просечна плата у Бугарској и Румунији је око 200 евра.

Букурешт и Софија били су 31. децембра украшени поводом свечаности уласка у Унију заставама ЕУ. Комесар за проширење Оли Рен пожелео је окупљенима у Букурешту на румунском и на енглеском језику добродошлицу у Европску унију. Румунски премијер Калин Попеску Таричеану рекао је како је ово историјски тренутак радости за румунски народ на који су чекали 17 година, додајући да је застава ЕУ од сада и застава Румуније.

Улазак у ЕУ свечано је прослављен и у бугарској престолници Софији. Бугарски премијер Сергеј Станишев је пред више од 40.000 људи рекао како се 1. јануара 2007. остварио сан генерација Бугара који су одувек желели да живе заједно са слободним европским народима у миру и благостању.

Две нове чланице ће и након уласка остати под строгим надзором Европске комисије, коју ће редовно извештавати о напретку на подручју правосуђа и борби против корупције, а Комисија ће успоставити и механизам провере испуњавања мерила које је поставила. У случају да једна или обе земље не испуне мерила на одговарајући начин, Комисија ће применити заштитне мере предвиђене Приступним споразумом.

Словенија је у понедељак 1. јануара 2007. постала 13 чланица Европске уније која је увела евро. Словенија је прва од 10 нових чланица, које су се у својим приступним уговорима обвезале да уведу заједничку европску валуту, испунила економске критеријумеи ушла у еврозону. Број грађана ЕУ који користе евро повећан је тако са 315 на 317 милиона.

Ноћ `великог праска` у којој је уз нову 2007. годину након двоипогодишњих припрема уведен и евро, у средишту Љубљане провелоје на хиљаде грађанауз концерте на отвореном, а прелаз на евро према првим извештајима није изазвао никакве техничке тешкоће.

Више о томе:

- EUobserver: Fireworks fly as Romania and Bulgaria limp into EU

- Европска комисија: On the eve of Bulgarian and Romanian accession to the European Union, Vice-President Franco Frattini, Commissioner responsible for Justice, Freedom and Security made the following statement

- Европска комисија: Slovenia adopts the Euro

- EUobserver: Slovenians greet New Year with the new currency