Потписан ЦЕФТА споразум

19. децембар 2006. |

Београд/Букурешт, 19. децембар 2006- Председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница изјавио је данас у Букурешту да потписивање новог споразума ЦЕФТА 2006 представља велики корак у проширењу европске сарадње у региону, који ће допринети успону и напретку српске привреде.

Коштуница је у обраћању новинарима после потписивања Споразума о слободној трговини у југоисточној Европи истакао да ће привреда Србије, која је у успону, применом овог споразума још више ојачати и оценио да ће проценат извоза српских производа, који је до сада износио 32 одсто, сигурно бити повећан.



Он је указао на то да су земље југоисточне Европе ЦЕФТА споразумом прихватиле правила Светске трговинске организације и нагласио да је потписивање овог документа предуслов за чланство у Европској унији.



Министар за економске односе са иностранством Милан Париводић, који је у име Србије потписао ЦЕФТА споразум, указао је на то да је потписивање овог документа значајан корак ка приступању наше земље ЕУ.



Париводић је објаснио да је реч о зони слободне трговине која је у области југоисточне Европе основана мултилатералним уговором и изразио уверење да ће ЦЕФТА подстаћи конкуренцију у региону, ослободити много веће тржиште за наше производе и привући стране инвеститоре