Потписан Меморандум о сарадњи са универзитетима

18. октобар 2006. |

У среду, 18. октобра 2006. у згради Ректората Универзитета у Београду Канцеларија за придруживање Европској унији Владе Србије и Универзитети у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу потписали су Меморандум о сарадњи у процесу европских интеграција.

Меморандума је потписан у циљу институционализације и унапређења сарадње у процесу придруживања Србије ЕУ, те активнијег укључивања професора, студената и младих уопште у процес придруживања, имајући у виду улогу и значај образовања и институција које се баве образовањем у изградњи демократског, грађанског друштва у Србији и на њихов допринос у ширењу европских идеја и вредности.

Меморандум о сарадњи је потписан у оквиру округлог стола „Образовање за Европу“, у чијем раду су учествовали ректори Универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу - др Дејан Поповић, др Радмила Маринковић Недучин, др Градимир В. Миловановићидр Милош Ђуран; помоћник министра просвете и спорта за високо и више образовање,др Емилија Станковић; директор Канцеларије за придруживање ЕУ Владе Србије, др Тања Мишчевић и декани београдских факултета.

Потписивању Меморандума присуствовао је и амбасадор Организације за европску безбедност и сарадњу у Београду, Њ. Е. Ханс Ола Урстад.

Учесници су разговарали о значајуближе сарадње Канцеларије за придруживање ЕУ и Универзитета у процесу европских интеграција, програмимаЕвропске уније за студенте, професоре и истраживаче, као и о улозиуниверзитета у образовању стручњака неопходних за што брже приступање наше земље ЕУ и њено успешно чланство унутар ЕУ.