Еуробарометар: Грађани ЕУ све више за придруживање Србије

30. јул 2006. |

БЕОГРАД, 30. јул 2006 - Све више грађана земаља Европске уније подржава улазак Србије у Унију, показује последње истраживање Европске комисије `Еуробарометар`, преноси агенција Бета.

Резултати истраживања показују да је 47 одсто испитаника подржало улазак Србије у ЕУ док је против било 39 одсто, пише `Блиц` у издању од недеље додајући да такав резултат представља повећање подршке Србији за осам процената у односу на истраживање од пре шест месеци.

Најрасположенији да Србију приме у ЕУ су Грци, Словенци, Швеђани, Данци, Кипрани и Холанђани а уласку се највише противе Аустријанци, Немци, Финци, Мађари и Италијани, показало је истраживање `Еуробараметар` рађено од марта до маја ове године.

Шеф Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић оценила је да је већа подршка грађана ЕУ резултат тога што сада из Србије не стижу само негативне вести и додала да томе иде у прилог и чињеница да Европска комисија хвали напредак Србије у преговорима.

Она је додала да се сада види и спремност Србије да преговара о статусу Косова што наилази на позитивну оцену, да су економски показатељи бољи али и да је Србија привлачна туристичка дестинација за грађане ЕУ.

Истраживање Европске комисије показало је да, од земаља Западног Балкана, грађани 25 земаља ЕУ највише ззеле да им се придружи Хрватска, затим Македонија, СЦГ и на крају Албанија.

Овде можете преузети истраживање Еуробарометра „Ставови према проширењу ЕУ“, објављено у јулу 2006.