Састанак „Унапређеног сталног дијалога...“

26. јул 2006. |

Београд, 26. јул 2006 - Данашњи састанак Унапређеног сталног дијалога Србије и Европске уније охрабрујући је сигнал у односима са ЕУ, који нас подстиче да напорно радимо да бисмо решили проблем који нас је привремено зауставио на путу европских интеграција, као и да наставимо започете рефоме, изјавила је потпредседница Владе Републике Србије Ивана Дулић Марковић на отварању скупа.

Говорећи у име држава чланица, амбасадор председавајућег ЕУ Финске Ана Маија Корпи /Anna Maija Korpi/ подсетила је да је овај, први састанак ЕУ и Србије прилика да се разматра спровођење приоритета из Европског партнерства. Изразила је очекивање да ће Акциони план за окончање сарадње са Хашким судом брзо довести до резултата и да ће се тиме омогућити наставак преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању /ССП/.

- Европска перспектива је кључни елемент економско-социјалног развоја Србије и ЕУ је, имајући то у виду, усвојила нови, измењени мандат за преговоре о закључењу ССП и покренула процедуру да се на јесен отпочне са преговорима о либерализацији визног режима. За Србију су отворена 23 програма ЕУ укључујући и будући главни инструмент претприступне помоћи ИПА, истакла је амбасадор Финске.

Рајнхард Прибе, директор Директората за западни Балкан Европске комисије истакао је да је усвајање новог мандата за преговоре, битан сигнал који указује да су државе чланице ЕУ сагласне да треба наставити дијалог са Србијом и да ће Споразум бити закључен до краја године, уколико неопходна претпоставка о пуној сарадњи са Трибуланом буде остварена.

На данашњем састанку представници Владе Србије и Европске комисије разговарли су о спровођењу Европског партнерства, затим о правним и институционалним аспектима преузимања надлежности са нивоа бивше државне заједнице, пре свега, у области спољних послова, одбране, људских и мањинских права, виза, азила и миграција, као и заштите права интелектуалне својине, статистике и инфраструктуре квалитета. Размотрена су и питања реформе државне управе, ревизије Устава, као и царина и трговине.