ЕУ спремна да финансијски подржи западни Балкан

16. јун 2006. |

БРИСЕЛ, 16. јуна 2006. - Шефови држава и влада Европске уније су данас у Бриселу поручили да је `мирољубива и напредна Србија, савршено укључена у породицу европских нација, веома важна за стабилност региона`, преноси агенција Бета.

Европски вођи су у усвојеној Декларацији о западном Балкану подсетили да је ЕУ спремна да обнови преговоре са Србијом о споразуму о стабилизацији и придруживању чим сарадња Београда са Хашким судом буде потпуна и целовита.

У декларацији се поново потврђује да европска двадесетпеторица `без ограда` подржавају програм утврђен у Солуну 2003. године и Процес стабилизације и придруживања за земље западног Балкана и наводи да је ЕУ решена да тај регион подржи `прикладном финансијском потпором, нарочито кроз инструмент помоћи за припрему приступања у чланство (ЕУ), који ће бити изграђен идуће године`.

Такође је наглашено да су се ЕУ и њене земље чланице већ договориле да развијају односе са Црном Гором, као сувереном и независном државом.

`Европски савет (вођи ЕУ) позива и Србију и Црну Гору да успоставе непосредан и конструтиван дијалог о будућим односима`, наводи се у декларацији.Такође се наводи да ће ЕУ и даље пружати допринос разговорима о будућем статусу Косова и подвлачи `да је од суштинске важности да дође до поспешења стандарда на Косову`.

У документу усвојеном на самиту се каже да `Европска унија, уз тесне консултације с кључним међународним чиниоцима, изражава спремност да ојача своје присуство на Косову пошто статус буде одређен, и то посебно на подручјима полиције, правне државе и економије`.

У декларацији се `снажно охрабрује регионална сарадња, нарочито кроз процес сарадње у југоисточној Европи` и изражава задовољство због иницијативе за стварање регионалне зоне слободне трговине, покренуте 6.априла у Букурешту.

Поздрављено је и потписивање споразума о заједничком европском ваздушном простору ЕУ и земаља југоисточне Европе, као и напредак у ратификовању Уговора о успостављању Енергетске заједнице југоисточне Европе.

`Европски савет је свестан да је питање поједностављења поступка издавања виза (ЕУ) од посебног значаја земље региона. Европска унија стога очекује да буду усвојени мандати за преговоре о поједностављењу тог поступка, као, током ове године, споразума о реадмисији` између држава ЕУ и западног Балкана.

Вођи ЕУ су прецизирали да то треба да буде учињено у складу с договором европских партнера о упрошћавању визног режима , из децембра 2005. године, тако да преговори о томе могу да се окончају у што краћем року, `пожељно у 2007-ој, или што је брже могуће`.