Наставак економског дијалога са ЕУ

07. јун 2006. |

Београд, 7. јун 2006. година - У Београду је данас, у оквиру «Унапређеног сталног дијалога» Републике Србије и Европске уније, отпочео други по реду секторски састанак о економским и финансијским питањима, који ће трајати два дана.

На отварању састанка, којим председавају Тања Мишчевић, директорка Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ и амбасадор Жозеп Љоверас, шеф Делегације Европске комисије у Београду, наглашено је да овај скуп на административном нивоу, на којем се разматара стање реформи у нашој земљи, представља припрему за израду Годишњег извештаја Комисије о стању реформи у Србији, који се очекује у октобру ове године.

Представници Европске комисије истакли су да је Унапређени стални дијалог неопходан инструмент који омогућава да се стекне целокупна слика о проблемима и реформама у транзиционом друштву као што је Србија. Указано је да је посебно важно да се, на путу европских интеграција и усклађивања са правним тековинама ЕУ, прати дефинисање и примена активности на макроекономском и институционалном нивоу.

Стручњаци Владе Србије, Европске комисије и Европске централне банке данас разговарају о основним макроекономским трендовима и односима Србије са међународним финансијским институцијама, о фискалној и монетарној политици, као и о реструктурирању и приватизацији предузећа, док ће сутра на дневном реду бити својинска права и регулисање тржишта, пре свега извршење уговора, регулаторни оквир за енергетику и телекомуникације, искуства са регистрацијом предузећа и примена законодавства у области стечаја.