Унапређени стални дијалог Србије и ЕУ

31. мај 2006. |

Београд, 31. мај 2006 – Представници Владе Републике Србије и Европске комисије, на данашњем састанку у оквиру Унапређеног сталног дијалога, разматрају напредак реформи у трговини, индустријској производњи, царини и опорезивању.

На отварању другог секторског састанка, којим председавају Тања Мишчевић, директорка Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ, и Тереза Собјески /Therese Sobieski/, из Генералног директората за проширење Европске комисије, речено је да је овај скуп наставак контаката на административном нивоу и да представља почетак припрема за израду Годишњег извештаја Комисије о стању реформи у Србији, који се очекује у октобру 2006.

Представници министарстава за економске везе са иностранством, привреде, финансија, трговине, туризма и услуга, Привредне коморе Србије и Републичког завода за статистику разматрају са колегама из Европске комисије административне капацитете за споровођење прописа у области трговине, ванцаринске мере заштите, преглед трговинске статистике. Такође, разговара се и о проширењу регионалне зоне слободне трговине (ЦЕФТА), спровођењу приоритета из Европског партнерства и примени закона у области трговинске политике.

Посебна теме састанка су и индустријска политика у Србији и политика развоја малих и средњих предузећа, оквирни програм за конкурентност и иновације, као и развој туризма у нашој земљи. Говориће се и о примени царинских прописа, правилима о пореклу робе, а у области опорезивања биће речи о порезу на додату вредност, акцизама, директном опорезивању и опорезивању предузећа.