Потписан Протокол о сарадњи на стварању Регионалне школе за државну управу

02. мај 2006. |

Београд, 2. мај 2006. године - Потпредседник Владе и шеф тима Републике Србије за преговоре са Европском унијом Мирољуб Лабус потписао је данас у Бриселу Протокол о сарадњи на стварању Регионалне школе за државну управу.

Потписивању овог протокола присуствовали су и европски комесар за проширење Оли Рен и други представници институција ЕУ, као и представници свих држава потписница протокола - Хрватске, Македоније, Албаније и БиХ.

Циљ Регионалне школе је стварање механизма за унапређење обуке и усавршавање државне управе у земљама западног Балкана које је неопходно у процесу даљег приближавања ЕУ.

Оли Рен је оценио да потписани протокол представља још један доказ о конкретном напретку у испуњењу Солунске агенде о регионалној сарадњи и европској перспективи западног Балкана.

Он је истакао да је ово већ трећи корак у том правцу у протеклих месец дана и подсетио на почетак преговора о зони слободне трговине на Балкану у оквиру споразума ЦЕФТА почетком априла у Букурешту, као и на недавне прелиминарне разговоре о визним олакшицама за Србију и Црну Гору и за Македонију.

Лабус се током дана у Бриселу састао и са директором Дирекције за западни Балкан Рајнхардом Прибеом.

У делегацији Владе Србије су, поред Лабуса, и директор Канцеларије за придруживање Европској унији Тања Мишчевић и државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Весна Илић-Прелић.